- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata upozorio: Igre Zapada mogu dovesti do tragedije

© Sputnik / Maksim BlinovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri kancelariji UN u Ženevi Genadij Gatilov upozorio je Zapad na moguću tragediju zbog opasne igre koju vodi na pregovorima o bezbednosnim garancijama.
„Ozbiljno nas zabrinjava to što SAD i njihovi saveznici zaoštravaju situaciju do te mere kada igra sa povećanjem uloga može da se pretvori u pravu tragediju za koju će krivci biti upravo oni koji su nametnuli nama, a u velikoj meri i međunarodnoj zajednici, tu opasnu igru“, rekao je on za Sputnjik.
Diplomata je istakao da je taj pristup poznat u diplomatiji i da je već mnogo puta korišćen u istoriji međunarodnih odnosa.
Takođe dodaje da zapadne pretnje sankcijama, agresivna retorika i vojne pripreme u blizini granica Rusije zaoštravaju situaciju i pogoršavaju atmosferu za dijalog.
Međutim, Rusija je spremna da nastavi dijalog sa SAD nezavisno od pretnji uvođenja novih sankcija, ali bez uzimanja u obzir tema koje su važne za Moskvu to će biti teško, konstatuje diplomata.
Istovremeno je izrazio uverenje da SAD i pojedini njihovi partneri nisu spremni za pravi sukob sa Rusijom.
„Daleko smo od toga da mislimo da u Vašingtonu i prestonicama pojedinih zapadnih zemalja kuju prave planove za pokretanje sukoba sa Rusijom. Međutim, akcije koje preduzimaju teraju nas da preispitujemo sve što se dešava oko Ukrajine i duž kontakt linije 'Rusija-NATO'“, konstatovao je diplomata.
Gatilov dodaje da treba biti spreman na sve, pa čak i na najgore razvoje događaja, uključujući vojne operacije Kijeva protiv Rusa na Krimu.

„Naravno, nije isključeno da se usijane glave u Kijevu mogu odlučiti na druge očajničke vojne akcije, na primer protiv ruskih državljana na Krimu ili ruskih subjekata koji graniče sa Ukrajinom. U svakom slučaju, pozivi na takve opasne akcije pojavljuju se čas u ukrajinskim medijima, čas ih čujemo od pojedinih neodgovornih ukrajinskih političara. Ne možemo da ignorišemo takve izjave i treba da budemo spremni na sve, pa i najnegativniji razvoj događaja“, precizirao je diplomata.

Gatilov dodaje da mit o „ruskoj agresiji protiv Ukrajine“ odgovara Zapadu, jer time rešava odmah nekoliko zadataka – omogućava povećanje vojnog budžeta i jačanje vojnog prisustva u blizini granica sa Rusijom.
Na kraju je ponovio da Rusija nema i nije imala planove da napada Ukrajinu i podsetio je da se Moskva uvek zalagala za ravnopravne, obostrano korisne i pragmatične odnose sa svim zemljama.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Ukrajinski vojnik na kontakt liniji u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
RUSIJA
Moskva: Deeskalacija situacije u Ukrajini moguća povlačenjem stranih instruktora i oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala