- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Radev: Mogli bismo da izgubimo suverenitet nad vazdušnim prostorom zbog Amerike

CC0 / Pixabay / Američki "Borbeni soko" - Lovac poznatiji pod službenom oznakom F-16.
Američki Borbeni soko - Lovac poznatiji pod službenom oznakom F-16. - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je da odlaganje isporuka američkih aviona F-16 ugrožava bezbednost zemlje. Kako je objasnio, Bugarska bi zbog toga mogla da izgubi mogućnost da samostalno čuva svoj vazdušni prostor.
Prema njegovim rečima, tenzije između Rusije, Ukrajine i NATO-a predstavljaju pretnju ne samo za Bugarsku i region, već i za celu Evropu.
„Bugarska je deo napora usmerenih na smanjenje napetosti. Svi mi moramo da radimo tako da izbegnemo vojni odgovor na tu krizu“, smatra predsednik.
Kako kaže, glavna pretnja nacionalnoj bezbednosti Bugarske je zanemarivanje problema Oružanih snaga.
Moramo jednom zauvek da okončamo ovakav stav, istakao je Radev za „Novu“, dodajući da zadaci modernizacije vojske nisu ograničeni jednokratnim nabavkama nove tehnike.
Istovremeno, upozorio je da kašnjenje sa isporukama američkih aviona F-16 ugrožava bezbednost Bugarske.

„Već postoje informacije da će isporuke kasniti i to prilično. To izaziva zabrinutost ako pričamo o našim Oružanim snagama. To neće biti samo test za vojsku, već stvara pretnju i da bi Bugarska mogla da izgubi suverenitet nad vazdušnim prostorom i mogućnost da samostalno čuva svoj vazdušni prostor koji je i prostor NATO-a“, rekao je Radev novinarima.

Predsednik je pitanje o razlozima kašnjenja isporuka preusmerio na vladu bivšeg premijera Bojka Borisova, koja je dogovorila kupovinu lovaca 2019. godine.
Ministar odbrane Bugarke Stefan Janjev je ranije izjavio da će ti avioni stići u Bugarsku kasnije nego što je planirano. On je krajem januara izvestio da je vojni resor dobio obaveštenje od proizvođača „Lokhid Martin“ u kojem je kao razlog odlaganja navedena pandemija virusa korona, kao i da se to odnosi na sve kupce, a ne samo na Sofiju. Janjev je naveo da je „reč o nekoliko meseci, a ne o pet ili 10 godina“.
Podsetimo, Bugarska je 2019. godine potpisala ugovor o kupovini osam aviona F-16 u vrednosti od 1,26 milijardi dolara. Tada je planirano da letelice budu isporučene krajem 2023. i početkom 2024. godine.
Avioni F-16 Baltičke vazdušne policije - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SVET
Bivši ministar odbrane Bugarske: Moraćemo da platimo kaznu zbog aviona F-16
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala