- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši ministar odbrane Bugarske: Moraćemo da platimo kaznu zbog aviona F-16

CC BY-SA 2.0 / NATO North Atlantic Treaty Organization / Avioni F-16 Baltičke vazdušne policije
Avioni F-16 Baltičke vazdušne policije - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
Bugarska će, možda, morati da plati kaznu zbog nepoštovanja rokova za izgradnju infrastrukture neophodne za prijem lovaca F-16, izjavio je bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.
Avioni bi trebalo da budu isporučeni u periodu 2023-2024. godine i locirani u bazama „Bezmer“ i „Grof Ignjatjev“. Međutim, još nije gotova neophodna infrastruktura za upotrebu lovaca, izjavio je bivši ministar i dodao da su zaustavljeni i tenderi na kojima su neke kompanije bile favoriti.

„Ništa se ne radi već devet meseci. Postoji mogućnost da će avioni biti spremni krajem 2023. godine, ali bez aerodroma i licenci se ništa ne može uraditi. Cene su porasle i novac koji ćemo dobiti od NATO-a za izgradnju infrastrukture neće biti dovoljan. To će otežati realizaciju projekata i sadašnja vlada neće biti u mogućnosti da primi avione“, napisao je Karakačanov na Fejsbuku.

Georgij Panajotov, koji je postao ministar odbrane posle Karakačanova, takođe se bavio temom izgradnje infrastrukture u bazi „Grof Ignjatjev“. Prema njegovim rečima, njegovi prethodnici su iz nekog razloga smatrali da će NATO na sebe uzeti troškove izgradnje piste. Međutim, NATO se složio da samo delimično finansira projekat. Kasnije je organizacija izrazila spremna da utrostruči finansiranje za ovaj deo, rekao je bivši ministar. Međutim, čak i ako se uzme u obzir NATO finansiranje, Bugarska će i dalje morati da traži 27 miliona evra za izgradnju piste, naveo je Panajotov prošlog leta.
Karakačanov je odbacio optužbe i izjavio da će Bugarska i NATO zajedno da grade pistu.
Podsetimo, Bugarska je 2019. godine od Sjedinjenih Američkih Država kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine. Međutim, dve godine pre potpisivanja ugovora političari i eksperti su izražavali različita mišljenja o opravdanosti takve kupovine. Tokom 2018. godine je parlament Bugarske izglasao kupovinu američkih aviona, a predsednik Bugarske Rumen Radev je celokupnu proceduru izbora novih lovaca nazvao „trujumfom lobiranja“. Prvobitno su u konkursu učestvovala tri lovca (švedski Gripen, italijanski Eurofajter i američki F-16), a vlada je planirala da plati mnogo manju sumu. Bojko Borisov, koji je tada bio premijer Bugarske, je smatrao da je F-16 najbolji izbor.
Bugarski političar Rumen Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Bivši ministar: Kupovina F-16 spasila bugarsko rukovodstvo američkih optužbi za korupciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala