- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Kazahstan u januaru bio žrtva međunarodnih bandi, ali Rusija je stigla u pomoć

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin sa kazahstanskim kolegom Kasimom Žomartom Tokajevom
Ruski predsednik Vladimir Putin sa kazahstanskim kolegom Kasimom Žomartom Tokajevom - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak sa kazahstanskim kolegom Kasimom Žomartom Tokajevom tokom koga je rekao da je Kazahstan u januaru postao žrtva međunarodnih bandi, ali da je situacija normalizovana.

„Kazahstan je u januaru postao žrtva međunarodnih bandi koje su iskoristile tešku situaciju u zemlji. Sastajali smo se uoči Nove godine i ništa nije nagoveštavalo takav razvoj događaja. Ali ipak situacija je regulisana i, kao što znate, Rusija je kao jedna od zemalja ODKB-a, u skladu sa članom četiri Dogovora, poturila leđa Kazahstanu. Naravno, glavnu ulogu je odigralo rukovodstvo samog Kazahstana, predano svom poslu, zakletvi i narodu“, rekao je Putin na sastanku.

Kako je dodao, Kazahstan će morati da uloži mnogo napora da povrati izgubljeno tokom januarskih dešavanja, ali da zemlja samouvereno stoji na nogama pod rukovodstvom aktuelne vlasti
Tokajev je, sa svoje strane, saopštio da su protesti u Kazahstanu bili pažljivo pripremljena operacija međunarodnih terorista čiji je cilj bio podrivanje ustavnog poretka i državni udar.
On je istakao da su ruski mirovnjaci odigrali važnu ulogu u Kazahstanu u pogledu obezbeđivanja strateških objekata i „psihološkog zastrašivanja terorista, bandita koji su ovog puta izabrali Kazahstan za žrtvu“.
Podsetimo, usled masovnih protesta u Kazahstanu predsednik zemlje Kasim Žomart Tokajev je zatražio pomoć od ODKB „za prevazilaženje terorističke pretnje“. Misija ODKB je uspešno završena 13. januara a poslednji pripadnici mirovnog kontingenta povukli su se 19. januara.
Ruski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
RUSIJA
Nakon kolapsa u Avganistanu mirovni uspeh Rusije u Kazahstanu izazvao bes na Zapadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala