- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Posle rusko-beloruskih manevara ruska vojska se povlači, a oružje ostaje Lukašenku

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaZajedničke rusko-beloruske vojne vežbe u Minskoj oblasti
Zajedničke rusko-beloruske vojne vežbe u Minskoj oblasti  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Rusko-beloruski manevri „Saveznička odlučnost 2022“ u Belorusiji izazvali su pravu paniku na Zapadu, iako je suvereno pravo Rusije i Belorusije da na svojoj teritoriji rade šta hoće. „Amerikanci imaju prilično lukavo pravilo — nakon vojnih vežbi u baltičkim državama, ostavljaju oružje. I Rusija će, kaže Viktor Baranec.
Zapad tvrdi da se na teritoriji Belorusije vežba agresija na Ukrajinu, dok Rusi kažu da vežba pokazuje zajedništvo dve zemlje i odlučnost Savezne države da odgovori na svaku potencijalnu pretnju i moguću agresiju na njihovu teritoriju. Vežbe su odbrambenog karaktera, a njihov osnovni cilj je odbijanje spoljne agresije, suzbijanje terorizma i zaštita interesa Savezne države Rusije i Belorusije.
„Kada smo uhvatili Amerikance da ostavljaju oružje Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj, oni su negirali, a kasnije su sve priznali: ’Ovo su naše isturene baze‘. Ovog puta mislim da ćemo i mi ostaviti nešto našeg oružja, zato što je na teritoriji stvoren moćan centar za obuku, gde će se naša beloruska braća obučavati na najnovijim modelima ruskog naoružanja. To može nekome i da se ne sviđa, ali bi bilo glupo da ne damo Lukašenku takvu mogućnost. Lukašenko je u jednom intervjuu rekao: ’Stvarno mi treba ovo oružje‘. Rusija neće osiromašiti ako beloruska vojska dobije makar manje količine najsavremenijeg oružja i počne da uči kako da ga efikasno koristi“, istakao je Baranec.
Ruski vojni eksperti ocenjuju da je tajming vežbi, koje će trajati do 20. februara, odgovarajući. Štaviše, to odgovara zadatku održavanja balansa snaga u regionu. Pre svega, balans između zemalja ODKB-a i Savezne države, s jedne strane, i NATO-a, s druge. Posebno je to značajno u trenutku kada zemlje NATO-a militarizuju region, pre svega Baltik i Poljsku. Ukrajina, koja nije članica NATO-a, ali istovremeno deluje kao satelit te Alijanse, gomila svoje oružje u beloruskom pravcu.

NATO pretnja na ruskim granicama

Vojni ekspert Viktor Baranec smatra da su izjave Zapada o tome da bi pod maskom ovih manevara Rusija mogla da pokrene invaziju na susednu Ukrajinu licemerne i da ih Zapad koristi da bi dodatno uplašio svet ne samo ruskom, već i beloruskom pretnjom.

„Zapad ne govori ništa novo. To je banalna ideologija, krajnje licemerna, ako imamo u vidu da je samo tokom prošle godine NATO izveo najmanje 15 vojnih vežbi nedaleko od ruske i beloruske granice. Da li ste ikada čuli da se Moskva zbog toga bunila? Niste, zato što smo svesni da je NATO svoj ’kolhoz‘, a države-članice NATO-a koje se graniče sa Rusijom i Belorusijom su suverene države i one, naravno, imaju sva prava da izvode vežbe bilo kog obima na svojoj teritoriji. To je njihovo suvereno pravo“, kaže Baranec.

Međutim, dvostruki aršini počinju da se primenjuju kada to isto čine Rusija i Belorusija na svojoj teritoriji, dodaje ekspert.
„Onda opet čujemo te glupe, licemerne izjave: ’Rusija se sprema za agresiju‘. Znate, bavim se informacionim ratovima 50 godina i reći ću da za 50 godina nikada nisam naišao na takvu informacionu neumerenost sa kojom se suočavamo danas, kada ceo Zapad danonoćno viče da će Rusija napasti ili Ukrajinu, ili Poljsku, ili baltičke zemlje. Iza tih orkestriranih optužbi krije se licemerje — naime, pod plaštom priča o ruskom medvedu koji tek treba da proguta Ukrajinu i Donbas, rešavaju se strateški zadaci koji su očigledni — Ukrajinu ’pumpaju‘ oružjem kako bi postala glavni antiruski ovčar. Trenutno tu ulogu savesno i marljivo obavlja Poljska“, kaže Baranec.
On predviđa da će tu „počasnu“ misiju vremenom preuzeti Ukrajina, nakon što se ukrajinska vojska do zuba naoruža zapadnim oružjem.
„Ovo je strateški važno za NATO i SAD, jer gaji moćnog ukrajinskog buldoga koji će danonoćno lajati na Rusiju. Takođe, rešava se i drugi strateški zadatak: američka vojska pravi uporište u Evropi — oružje neprestano stiže, formiraju se nove jedinice, raspoređuje se 2.000 američkih vojnika... Kažu da ih u Poljskoj ima već 12.000. Dakle, time se rešavaju dva zadatka“, dodao je Baranec.
Ekspert napominje da se rusko-beloruski manevri „Saveznička odlučnost 2022“ održavaju redovno, naizmenično u Belorusiji i Rusiji i da su ovogodišnje vežbe, po njegovom mišljenju, direktno povezane sa američkom i NATO pretnjom, kao i pretnjom koja dolazi iz Ukrajine, gde je više od 120.000 ukrajinskih vojnika grupisano u blizini Donbasa.

Ruska vojska će napustiti Belorusiju posle vežbi

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da na manevrima „Saveznička odlučnost“ učestvuju jedinice Istočnog vojnog okruga, koje su za kratko vreme prešle 10.000 kilometara, kao i Oružane snage Belorusije, a ruska vojska će napustiti Belorusiju nakon što se završe zajedničke vojne vežbe u toj zemlji
Vojne vežbe se održavaju na pet vojnih poligona u Belorusiji i u određenim delovima Republike, a avijacija koristi četiri aerodroma.

„Jedna od najupečatljivijih karakteristika ovih vežbi je da u njima ima mnogo savremenog oružja koje je Rusija dopremila u Belorusiju. To su novi avioni i PVO sistemi, uključujući S-400, sisteme ’Pancir‘ i mobilne raketne sisteme ’Vrba‘. Generalno, doneli smo mnogo toga beloruskoj braći“, kaže Baranec.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je obelodanio da „ove i narednih godina“ namerava da kupi svu vojnu tehniku koja bude korišćena tokom rusko-beloruskih vojnih vežbi „Saveznička odlučnost 2022“, a tu potrebu za naoružanjem objasnio je nespokojnom situacijom u svetu. To je danas, kako je rekao, od kritičnog značaja za Saveznu državu zbog načina kako se ponašaju NATO i Ukrajina, koja želi da postane deo Alijanse.
A između Moskve i Minska postoje vojno-tehnički sporazumi u okviru kojih Rusija može Belorusiji da dostavi bilo koje vrste naoružanja, uz naknadu, popust ili kao neku vrstu donacije i pružanja vojno-tehničke pomoći.
„Dogovori će se sprovoditi u zavisnosti od scenarija daljeg razvoja situacije na zapadnoj granici“, zaključio je Korotčenko.
Rusko-beloruske vojne vežbe Saveznička odlučnost 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
RUSIJA
Su-35, S-400, panciri: Počele velike rusko-beloruske vojne vežbe /video/
Zajedničke vojne vežbe izviđačkih jedinica ruskih i beloruskih vazdušno-desantnih snaga - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
RUSIJA
Ruska vojska se vraća u baze nakon vežbi u Belorusiji
Ruski dron Ohotnik - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
RUSIJA
Ruske ubice dronova — kolosalno dostignuće stručnjaka Ministarstva odbrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala