- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NASA zabrinuta zbog plana milijardera u svemiru

Misija Starlink - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
NASA je izrazila zabrinutost zbog plana kompanije „Spejs iks“ milijardera Ilona Maska da u orbitu pošalje čak 30.000 satelita „Starlink“.
Kompanija „Spejs iks“ dobila je odobrenje za 12.000 satelita koji služe za mrežu brzog interneta, a zatražili su i dozvolu za drugu generaciju, ukupno 30.000 satelita.
NASA je, u podnesku američkoj Federalnoj komisiji za komunikacije, navela da brine zbog mogućih „bliskih susreta“ svemirskih letelica, ali i opasnosti od uticaja na naučne i misije sa ljudskom posadom u svemiru, piše „Gardijan“.
Iz američke svemirske agencije naveli su da u orbiti trenutno ima 25.000 objekata koji se prate (najveći broj je tzv. svemirsko smeće), od čega je oko 6.100 ispod 600 kilometara visine. Ukoliko bi Maskova kompanija lansirala sve svoje satelite, broj objekata u orbiti bio bi udvostručen, a onih ispod 600 kilometara bio bi petostruko veći.
Džonatan Mekdauel, astrofizičar Harvard-Smitsonijana, član panela Američkog astronomskog društva koji je ispitivao uticaj satelita na astronomiju, kaže da postoji zabrinutost kako bi veliki broj satelita u orbiti mogao da utiče na naučna istraživanja svemira.
„Mislim da nam je potrebno više iskustva sa nekoliko hiljada operativnih satelita pre nego što u orbitu postavimo na desetine hiljada“, kaže on.
Iz „Spejs iksa“ nisu se oglašavali ovim povodom, a Ilon Mask je nedavno na Tviteru napisao kako ta kompanija ima 1.469 aktivnih „Starlink“ satelita i 272 koji će uskoro biti u orbiti.
Maskova kompanija nije jedina, pošto i „Amazon“ firma drugog milijardera, Džefa Bezosa, ima planove za lansiranje više od 3.000 sličnih satelita kroz svoj „Projekat Kajper“ vredan 10 milijardi dolara.
Iz „Amazona“, ali i američkog satelitskog provajdera „Diš netvork“, takođe su poslali dopise Federalnoj komisiji za komunikacije na istu temu kao i NASA.
Kompanija Džefa Bezosa navodi da bi, ukoliko „Spejs iks“ dobije novu dozvolu, više od 10.000 Maskovih satelita moglo da se nađe na istoj visini kao njihov sistem „Kajper“.
„Amazon“ je od Federalne komisije za komunikacije zatražio „razumne uslove“ jer bi „orbitalno preklapanje dramatično povećalo rizike i opteretilo „Kajper“ sistem“.
Pristajanje svemirskog broda sa posadom Sojuz MS 12 na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
SVET
Kineska svemirska stanica izvela manevre kako bi izbegla sudar sa Starlinkom Ilona Maska
Starlink sateliti Ilona Maska - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
SVET
Astronomi upozoravaju: Zbog „Spejsiks“ satelita mogli bi da nam promaknu opasni asteroidi
Mladić radi na laptopu pod noćnim nebom - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Testiran svemirski internet, rezultati do sada nezabeleženi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala