- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineska svemirska stanica izvela manevre kako bi izbegla sudar sa Starlinkom Ilona Maska

© Foto : Oleg Kononenko / RoskosmosPristajanje svemirskog broda sa posadom "Sojuz MS 12" na Međunarodnu svemirsku stanicu
Pristajanje svemirskog broda sa posadom Sojuz MS 12 na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Kina je kritikovala Ameriku jer nije obavestila Kinu ili Ujedinjene nacije o aktivnostima satelita Starlink, koji su navodno ugrozili živote na kineskoj svemirskoj stanici.
Stalna misija Kine pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da su sateliti Starlink, koje je lansirao Spejsiks, imali „dva bliska susreta sa kineskom svemirskom stanicom“ 1. jula i 21. oktobra ove godine.
U verbalnoj noti, Kina je navela da je 21. oktobra satelit Starlink „neprekidno manevrisao, da je strategija manevara bila nepoznata i da je bilo teško proceniti orbitalne greške, tako da je postojao rizik od sudara između satelita Starlink-2305 i kineske svemirske stanice.
Prema navodima Stalne misije Kine pri Ujedinjenim nacijama, ova dva slučaja „predstavljali su opasnost po život ili zdravlje astronauta na kineskoj svemirskoj stanici“.
Prema informacijama koje je objavila Kina, satelit Starlink je stabilno putovao od 19. aprila 2020. u orbiti na prosečnoj visini od oko 555 km. Međutim, između 16. maja i 24. juna 2021. satelit Starlink neprekidno je manevrisao do orbite od oko 382 km i ostao u toj orbiti.
Misija je naglasila da je kineska svemirska stanica stabilno putovala u skoro kružnoj orbiti na visini od oko 390 km sa nagibom orbite od oko 41,5 stepeni, prenosi međunarodni Sputnjik.
Kineska misija je ocenila da su SAD prekršile šesti član Ugovora o svemiru, koji predviđa: „Države potpisnice Ugovora snosiće međunarodnu odgovornost za nacionalne aktivnosti u svemiru, uključujući Mesec i druga nebeska tela, bez obzira da li se takve aktivnosti sprovode od strane vladinih agencija ili od strane nevladinih subjekata…”
Osnivač Spejsiksa, milijarder Ilon Mask vlasnik je satelita Starlink.Spejsiks je rasporedio skoro 1.900 satelita u okviru svoje Starlink širokopojasne mreže kako bi proširio svoj satelitski pristup internetu širom sveta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala