- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Nemilosrdni“ Mitrogol piše englesku istoriju – uskoro će mu svi gledati u leđa

© AFP 2023 / PEDJA MILOSAVLJEVICAleksandar Mitrović Srbija
Aleksandar Mitrović Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Srpski fudbaler Aleksandar Mitrović najlepša je priča sezone u engleskom Čempionšipu, a uskoro bi mogao da postane apsolutni rekorder tog takmičenja. Ujedno je nedavno postigao i 100. gol od dolaska u Englesku. Zbog sjajnih partija popularni Mitrogol dobija pohvale i od protivnika, koji ga nazivaju „nemilosrdnim“.
Mitrović je prve fudbalske korake napravio u Smederevu, zatim se preselio u mlađe kategorije Partizana, a prvi iskorak u Evropu napravio je prelaskom u belgijski Anderleht.
Pravu slavu je, pored igranja za reprezentaciju Srbije, krenuo da stiče nakon 2015. godine, kada je u transferu vrednom oko 20 miliona evra prešao u redove Njukasla.
Period proveden u Engleskoj, u Njukaslu odnosno Fulamu u koji je prešao leta 2018, daleko je od završenog, ali 27-godišnji golgeter već može da se pohvali „stotkom“.
Drugi pogodak u pobedi Fulama nad Milvolom u 31. kolu Čempionšipa doneo je Srbinu 100. gol u svim rangovima engleskog fudbala.
Posle utakmice sa Milvolom na tabeli se mogao videti zapanjujući podatak – da je Mitrović postigao više golova ove sezone nego neke ekipe ukupno.
„On je pobednik. Nemilosrdan je. On zna kako se pobeđuju utakmice i kako se koriste prilike. Zbog toga je postigao toliko golova i zbog toga je možda i najbolji napadač ikada viđen u Čempionšipu“, rekao je trener Milvola Geri Rovet posle utakmice.
Ipak, Premijer liga nije mesto na kojem se popularni Mitrogol proslavio, već je to niži rang Čempionšip, u kojem je dominirao i između „izleta“ u elitu.
Mitrović je sezone 2016/17 u dresu Njukasla postigao četiri gola na 25 utakmice, godinu dana kasnije je za Fulam dao 12 golova na 17 mečeva, da bi sezone 2019/20 zatresao mrežu protivnika 26 puta na 40 mečeva.
Ništa od toga se, doduše, ne može porediti sa tekućom sezonom, gde najbolji strelac u istoriji Orlova (39 golova, Stjepan Bobek ima 38) briljira pod upravljačkom palicom Marka Silve.
Mitrović je postigao čak 30 golova na samo 27 utakmica (u 29 kola, pošto je dva meča propustio), a prema svemu sudeći će veoma lako oboriti i daleko nadmašiti postojeći rekord.
Taj rekord već je izjednačio, a drže ga Ajvan Toni (Brentford, 20/21 i Glen Mari (Kristal Palas, 12/13).
Bivši as beogradskih crno-belih ne samo da će oboriti rekord, već će vrlo verovatno moći da se smatra najboljim strelcem u istoriji Čempionšipa.
Mitrović je u dresu Fulama i Njukasla postigao 72 gola u 109 mečeva, a ako se gleda vreme provedeno na terenu, dobije se računica da je gol davao na svakih 117 minuta. Iza njega mogu da se poređaju Dvajt Gejl (128), Kevin Filips (140), Čarli Ostin (158) i Lućano Bekio (167).
Iako je Mitrogol postigao skoro 40 odsto svih golova svog tima, ukupnih 77 pogodaka Fulama ove sezone, i to na samo 29 mečeva, može se smatrati spektakularnim učinkom, pogotovo s obzirom na to da je prvi iza njih Blekburn sa 45 – čak 32 manje, uz utakmicu više.
Do kraja sezone u Čempionšipu ostalo je još 17 mečeva (za Fulam) i bilo bi praktično nemoguće da Mitrović ne obori rekord postignutih golova, ali to nije sve.
Ukoliko četa Marka Silve nastavi ovim tempom, imaće šansu da obori rekord po broju postignutih golova u jednoj sezoni u kategoriji timova, ali to neće biti lako.
Trenutni rekorder je ekipa Mančester sitija, koja je sezone 2001/02 postigla neverovatnih 108 golova.
Ukoliko ekipa iz Londona predvođena srpskom golgeterom bude želela da prestigne popularne Građane, u narednih 17 utakmica moraće da postiže prosečno tek nešto manje od dva gola po utakmici.
A, s obzirom da su u dosadašnjem toku sezone postizali 3,6 golova po izlasku na teren, jasno je da su Mitrović i ostatak ekipe „Krejven Kotidža“ već krenuli da pišu istoriju. Nedavno su uspeli da Redingu u jednoj utakmici „spakuju“ čak sedam golova...
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
SPORT
Debi iz snova – Vlahoviću dovoljno 13 minuta za gol u dresu Juventusa /video/
Dmitri Putilov - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
SPORT
„Bože moj, šta smo videli ovo?!“ – Dima je spasao Rusiju! /video/
Senegal - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
SPORT
Mane od tragičara do heroja, Salah u suzama – Senegal je šampion Afrike!
Standings provided by SofaScore LiveScore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala