- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Protiv BiH najviše rade oni koji se u nju kunu /video/

© Sputnik / Lola Đorđević Milorad Dodik
 Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u poslednje vreme postoji niz aktivnosti koje su uperene protiv BiH predviđene Dejtonskim sporazumom i da to čine upravo oni koji se u nju kunu.
„Niz netačnih informacija u vezi sa BiH izneli su ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković i član Predsedništva BiH Željko Komšić“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.
Kako je naveo, Turkovićeva i Komšić iznose svoje lične stavove.
„To nisu usaglašeni stavovi i moj apel nije da prestanu sa tim, jer oni to neće. Oni najviše doprinose tome da BiH ne može da funkcioniše“, naveo je Dodik.
Dodik je ocenio da je očigledno da odnosi u BiH ostaju složeni i da se čini sve da budu još teži i nerešivi.
Kako je ocenio, situacija u BiH će se i dalje odvijati na relaciji sukoba koncepta decentralizovane zemlje i drugog koji želi da napravi unitarnu BiH.
Republika Srpska zagovara koncept BiH kao decentralizovane zemlje, onako kako je napisano i u Ustavu, kazao je Dodik i dodao da takav koncept zagovaraju i politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH, što govori o činjenici da su na jednoj strani Bošnjaci i međunarodni faktor, a na drugoj dva konstitutivna naroda.
On je rekao da u BiH postoji i koncept koji ide za tim da od BiH napravi unitarnu, centralizovanu zemlju za koju su, kako je rekao, muslimani lobirali kod američke demokratske administracije, Britanaca i još nekih širom sveta.
Istakao je da teritorijalni integritet BiH nije ugrožen i da su to rekli i komandanti NATO-a i Eufora u BiH, ali da Republika Srpska ni pod kojim uslovima ne može da prihvati neustavnu BiH.
„Sa velikom pričom o ratu koju su oni pokušali da nametnu, žele da spreče legitimno ponašanje nas u Republici Srpskoj“, kazao je Dodik.
Dodik je rekao da Džaferović i Komšić iznose netačne podatke i svađaju se sa svima u regionu.
„Srbija ima interesa da prati stanje u BiH, ali ono što Džaferović piše Vučiću ne može se prihvatiti, a to je o urušavanju teritorijalnog integriteta“, naveo je Dodik, i poručio Džaferoviću da će pre nestati BiH nego Republika Srpska, preneo je RTRS.
Komentarišući pregovore oko Izbornog zakona, Dodik je rekao da je uveren da dogovora neće biti, jer to, kako je kazao, Bošnjaci ne žele.
On je naveo da se protiv Republike Srpske u svetu vodi velika hajka i pozvao sve njene građane da se okupe oko ideje koja se upravo zove Republika Srpska, a da odbace blef po imenu BiH.
„Velika je medijska hajka na Republiku Srpsku širom sveta. Probudili su se svi oni koji su dugo godina gradili svoje karijere na lažnom stereotipu o lošim Srbima iz devedesetih godina, ponovo braneći svoja nedela iz tih godina“, rekao je Dodik.
Dodik je naglasio da Republika Srpska očekuje da međunarodni faktori poštuju Dejtonski sporazum, a ne da donose svoje politike i pokušavaju da prete zvaničnicima sankcijama ili nečim drugim.
„Tražimo da međunarodni faktor poštuje Ustav BiH i u tom pogledu Republiku Srpsku koja ima unutrašnji suverenitet i koja se isključivo ponaša u skladu sa Ustavom“, zaključio je Dodik.
Kada je reč o pitanju imovine i Visokog sudskog i tužilačkog sveta, Dodik je rekao da su nadležnosti koje će Republika Srpska vratiti, onako kako je i planirano i u skladu sa Ustavima i Srpske i BiH.
„Zakon o VSTS-u neće čekati godinu dana da stupi na snagu“, poručio je Dodik.
Narodna skupština Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
REGION
Poslanici Srpske usvojili Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
REGION
Bisera Turković šefu NATO-a: Kriza u BiH postaje bezbednosna
Defile u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske. - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
REGION
„Pravnici“ sa Baščaršije u problemu: Ako ukinu odluke Skupštine Srpske, moraće da ukinu i Dejton
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala