- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odnosi na najnižoj tački poslednjih godina: Počeo sastanak britanske ministarke i Lavrova

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras sastala se u Moskvi sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.
Lavrov je na početku sastanka izrazio nadu da će Moskva i London uspeti da obnove mehanizme bilateralne saradnje.
„Nadam se da ćemo uspeti da uspostavimo normalnu saradnju i obnovimo mehanizam bilateralne saradnje, brojne međuresorne veze koje su prekinute prilično davno i ne na našu inicijativu“, rekao je Lavrov.
Ministar je istakao da je Rusija spremna da radi na poboljšanju odnosa sa Velikom Britanijom pod uslovom reciprociteta.
„Ako je to (poboljšanje odnosa) zaista zadatak naših britanskih kolega, mi ćemo naravno uzvratiti, jer ne možemo biti zadovoljni odnosima koji su verovatno na najnižoj tački u poslednjih mnogo godina“, konstatovao je ministar.
Takođe rekao da je spreman da razgovara o pitanjima realizacije ruskih inicijativa.

Prema rečima Lavrova, odnosi se mogu normalizovati „isključivo putem ravnopravnog dijaloga uz uzajamno poštovanje, dijaloga koji se oslanja na priznavanje legitimnih interesa obe strane i traganju za obostrano prihvatljivim rešenjima“.

Ruski ministar je konstatovao da obe zemlje, „kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, saveznice u Drugom svetskom ratu nakon koga je formirana savremena arhitektura bezbednosti snose posebnu odgovornost za suzbijanje negativnih tendencija u međunarodnim odnosima, uspostavljanje dijaloga i traženje rešenja koja će uzimati u obzir interese svih država bez izuzetka“.
Britanska ministarka je na početku istakla da je doputovala u Moskvu kako bi pozvala Rusiju da sledi put diplomatije po pitanju situacije oko Ukrajine. Takođe je dodala da London ne može da ignoriše gomilanje vojnih snaga Rusije kod ukrajinskih granica.
„Realnost je da ne možemo da ignorišemo gomilanje preko 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom u pokušaju da se potkopa suverenitet Ukrajine i teritorijalni integritet“, izjavila je ministarka.
Sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata.
Trasova je ranije saopštila da je doputovala u Moskvu „kako bi poslala snažnu poruku da će rat u Ukrajini imati katastrofalne posledice za Rusiju, Ukrajinu i bezbednost Evrope“, te je poručila da Rusija treba da ide putem diplomatije i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je da je poseta britanske ministarke Moskvi na Dan diplomata, praznik koji se danas obeležava u Rusiji, „poklon anglosaksonske diplomatije“.
Kako je saopštila britanska ambasada, šefica Forin ofisa je stigla u Moskvu kako bi razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom o Ukrajini. Sastanak je planiran za danas.
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
RUSIJA
Britanske zvaničnike upozorili uoči posete Moskvi: Odustanite od pretnji ili će razgovor biti kratak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala