- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Berlinale“ u znaku žena: Otvaranje uz Izabel Ađani, legendarnu Hanu Šigulu i nagrađenu Izabel Iper

© AP Photo / Soeren StacheBerlinale 2021
Berlinale 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Posle 120 filmskih ostvarenja, dve nagrade „Cezar“, dve „Zlatne palme“, dva „Zlatna lava“, francuska glumica Izabel Iper ove godine dobiće „Zlatnog medveda“ na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu za životno delo.
Posle prošlogodišnjeg izdanja održanog u martu i junu, Berlinski filmski festival vraća se „u normalnost“: za razliku od evropskog filmskog tržišta koje se preselilo na internet, ovogodišnji 72. po redu „Berlinale“ drži se događaja uživo, doduše u ograničenom kapacitetu.
Novi filmovi poznatih autora kao što su Kler Deni, Dario Argento, Kventin Dupije, Ursula Majer, ali i zvezda u usponu, među kojima su Kivu Ruhorahoza, Ešli Mekenzi I Li Ruižun biće na repertoaru ugledne filmske smotre koja počinje 10. februara i traje do 20.

„Berlinale“ u znaku žena i — Hane Šigule

U trci za „Zlatnog i Srebrnog medveda“ ove godine naći će se 18 filmova, od kojih su sedam režirale žene. Novih 17 ostvarenja koja stižu iz 15 zemalja biće prikazano kao svetske premijere, a dva su filma rediteljski debi, čiju režiju potpisuju takođe žene.
Svečano otvaranje festivala pripalo je filmu „Peter fon Kant“ (čija je ovo i svetska premijera) francuskog sinaeste Frasoa Ozona. Reč je o delu inspirisanom čuvenim Fazbinderovim klasikom „Gorke suze Petre fon Kant“. U njemu je Ozon obrnuo rodne uloge i glavnu dodelio muškarcu, dok je radnju smestio u vreme pandemije. Glumački ansambl predvode Denis Menoše, Izabel Ađani i legendarna Hana Šigula.
Ozonovom ostvarenju u takmičarskoj selekciji pridružuje se još 17 naslova, među kojima se nalaze novi filmovi južnokorejskog reditelja Hong Sang-Soa, koji je na ovom festivalu 2020. godine poneo titulu najboljeg reditelja, potom film Kler Deni „Both Sides of the Blade“, koja debituje na „Berlinaleu“, sa Žulijet Binoš i Vinsentom Lindonom u glavnim ulogama.
U trci za „Zlatnog medveda“ naći će se i film glumice Šarlote Gejzbur „The Passengers of the Night“, „Rimini“ Ulriha Seidela i „Call Jane” američke autorke Filis Nagi sa Elizabet Benks, Kejt Marom i Sigurni Viver u glavnim ulogama.
Letnje izdanje Berlinala održava se od 9. do 20 juna 2021. godine na šesnaest lokacija na otvorenom u Belinu.  - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Zlatni medved za laku pornografiju: Zašto se nasilje lakše prihvata od golotinje
Na listi selekcije „Susreti“ je i film Pitera Striklenda „Flux Gourmet” i Bertran Bonelo s novim filmom „Koma“.
U okviru specijalnog programa biće prikazan film „This Much I Know To Be True“, koji istražuje kreativno partnerstvo Nika Kejva sa Vorenom Elisom, dugogodišnjim saradnikom i članom benda „The Bad Seeds“, kao i novi film majstora horora Darija Argenta.

Tri srpska filma na programu 72. „Berlinalea“

Na programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Berlinu našla su se i tri srpska ostvarenja. U okviru programa „Panorama“ na 72. „Berlinaleu“ biće prikazan film Miloša Pušića „Heroji radničke klase“ sa Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi.
U selekciji „Forum“ nalazi se ostvarenje koje je nastalo u koprodukciji Nemačke, Španije, Južne Koreje i Srbije „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena.
Serija „Crna svadba“ Strahinje Madžarevića i Nemanje Čipranića uvrštena je u program promocije televizijskih serija, čiji ansambl čine Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo i Slavko Štimac.
Pored toga, u okviru programa obuke „Berlinale talenti“, koji ove godine obeležava 20. rođendan, među 200 novih učesnika nalaze se srpski reditelji Marija Stojnić i Stefan Malešević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala