- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berlin: Razgovori u „normandijskom formatu“ traju više od sedam sati

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava na zgradi Bundestaga u Berlinu
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Pregovori političkih savetnika država „normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) održavaju se danas u Berlinu a razgovori traju više od sedam sati, navode izvori za Sputnjik.
Susret je organizovan u vili Borgiz, a na čelu ruske delegacije je zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dmitrij Kozak. Drugih detalja nema.
Ove razgovore u utorak je najavio predsednik Francuske Emanuel Makron nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim.
Prethodno su se krajem januara u Parizu sastali politički savetnici lidera „četvorke“ a prema Kozakovim rečima, rezultati razgovora su bili praktično ravni nuli.

Sukob u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
„Normandijski format” pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme strane na različitim nivoima razgovaraju o izgledima za saradnju u ovom formatu.
Predsednici Ukrajine i Francuske Vladimir Zelenski i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SVET
Makron došao u Kijev sa štapom i šargarepom i zatražio poštovanje Minskih sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala