Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasadorka Francuske: Konačni sporazum Beograda i Prištine za dve do tri godine

© Sputnik / Lola ĐorđevićFrancuska zastava
Francuska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Priština je preuzela obavezu da sprovede u delo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali to ne znači stvaranje druge Republike Srpske, izjavila je ambasadorka Francuske u Prištini Mari Kristin-Butel.
Ona je dodala da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko konačnog sporazuma, kao i da bi to trebalo da se dogodi do 2024. ili 2025. godine.
U intervjuu za „Gazetu ekspres“, Mari Kristin-Butel je rekla da je potpisivanjem dva sporazuma iz 2013. i 2015. godine za formiranje ZSO, Priština preuzela obavezu da ih sprovede.
Dva potpisana sporazuma ostavljaju dosta prostora prištinskim vlastima da utvrde pravni okvir, status i način funkcionisanja ovog entiteta, kazala je ona, navodeći da se tu nikako ne radi o narušavanju funkcionisanja prištinskih institucija, niti o stvaranju nove Republike Srpske.
Prema njenim rečima, konačni sporazum će biti rezultat pregovora Beograda i Prištine.
„Na obe strane je da odrede njegov sadržaj prema tačkama oko kojih su mogle da se dogovore, sa ciljem da ovaj sporazum u najmanju ruku bude sveobuhvatan, konačan i pravno obavezujući“, istakla je Mari Kristin-Butel.
Na pitanje kada bi bilo idealno da Beograd i Priština postignu konačan dogovor i da li smatra da nedostatak roka izaziva zastoj i odugovlačenje procesa, ona je odgovorila da će „posle izbora u Srbiji u aprilu, to biti dvogodišnji period koji će Kosovo i Srbija morati da iskoriste da postignu dogovor pre evropskih izbora 2024. i izbora na Kosovu 2025“.
„Nije potrebno postaviti rokove da shvatite da kada se ukaže takva prilika, treba da je iskoristite i učinite sve što možete da postignete rezultat“, rekla je ambasadorka Francuske u Prištini.
Mari Kristin-Butel je ocenila da dijalog nema alternativu, da je to pitanje bezbednosti i prosperiteta za Beograd i Prištinu, kao i za region i za Evropu u celini.
„Uverena sam da su sve strane toga potpuno svesne“, navela je ona, preneo je Tanjug.
Izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SRBIJA
Specijalni britanski izaslanik otkrio šta je rekao zvaničnicima u Srbiji, obratio se i na srpskom
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SRBIJA
Šta krije ucena iz Prištine u četiri tačke
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
SRBIJA
Zašto se i Lavrov ne bi uključio: SAD i EU menjaju pregovore Beograda i Prištine — kao u kafani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala