- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova OEBS-u povodom „RT DE“ i „Dojče velea“: Ne budite neprofesionalni, već pošteni

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZaposleni u ofisu kanala RT u Moskvi
Zaposleni u ofisu kanala RT u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Moskva poziva predstavnicu OEBS-a za pitanja slobode medija Terezu Ribeiru da zauzme pošten stav u vezi sa situacijom oko „RT DE“ i „Dojče velea“, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako kaže, izjava Ribeire o zatvaranju biroa „Dojče velea“ u Rusiji je neprofesionalna.
Prema njenim rečima, ruska strana nije uspela da pronađe nijednu njenu izjavu u vezi sa „progonom“ i „kampanjom klevete“ protiv „RT-a“ u Nemačkoj i drugim zemljama. Istovremeno, primetila je Zaharova, odgovor Moskve na postupke protiv ruskih medija izaziva negodovanja portparolke OEBS-a.
Zaharova je skrenula pažnju na izjavu Ribeire objavljenu 4. februara na sajtu organizacije i posvećenu zatvaranju biroa „Dojče velea“ u Rusiji kao odgovor na ograničenje rada televizijskog kanala „RT DE“ u Nemačkoj.
Nemoguće je biti tako ravnodušan i neprofesionalan danas, govorila sam to i ranije. Ne čujemo reči zabrinutosti zbog centralizovano motivisanih pokušaja, na primer, blokiranja bankarskih usluga 'RT DE' i protivljenja nemačke vlade da licencira televiziju u državama Evropske unije“, izjavila je Zaharova tokom brifinga.
Volela bih da shvatim mehanizam donošenja odluka kancelarije portparolke, dodala je ona.
„Da li se to, možda, radi pristrasno? Možda postoje neke poluge uticaja?“, zapitala se Zaharova.
Prema rečima portarolke, predstavnica organizacije je „ignorisala redosled događaja“ koji je doveo do zatvaranja biroa „Dojče velea“ i ni reč nije rekla o razlozima koji su podstakli Moskvu na ovaj korak.

„I pored toga što je u naslovu odgovarajuće poruke objavljene na internet portalu OEBS-a navedeno da su pomenute mere recipročne, što se tiče teksta, očigledno je sve urađeno namerno, nije bilo ni reči o razlozima koji su Rusiju pobudili da preduzme odlučne korake – u potpunosti opravdane u trenutnoj situaciji, a pokrenute sa nemačke strane“, istakla je portparolka ruskog MIP-a.

S tim u vezi, Rusija apeluje na instituciju OEBS-a za slobodu medija da zauzme poziciju poštenog i pravog rukovodioca kojeg su angažovali članovi organizacije kako bi kontrolisao situaciju, dodala je Zaharova.
Podsetimo, u okviru recipročnih mera objavljenih 2. februara kao odgovor na neprijateljske korake Nemačke da zabrani satelitsko i drugo emitovanje televizijskog kanala na nemačkom jeziku „RT DE“, Moskva je zatvorila dopisništvo nemačke radio-televizijske kompanije „Dojče vele“ u Ruskoj Federaciji.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Odgovor Moskve na blokadu „RT“: Zabranjen rad „Dojče velea“ u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala