- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uprkos protivljenju javnosti, slovačka predsednica ratifikovala Vojni sporazum sa Amerikom /video/

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaRezidencija predsednika Slovačke u Bratislavi
Rezidencija predsednika Slovačke u Bratislavi - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova ratifikovala je Sporazum o vojnoj saradnji između Slovačke i SAD. Američki državni sekretar Entoni Blinken je čestitao Bratislavi tim povodom.
Prethodno je parlament odobrio Sporazum. Za Sporazum je glasalo 79 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bilo 60 poslanika opozicije, a predsednik parlamenta je bio uzdržan.
Glasanju je prethodila više nego burna rasprava, a pročitana je i izjava glavnog tužioca Slovačke Maroša Žilinke, da Sporazum vodi ka narušavanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Slovačke, jer deo svojih prava prenosi na drugu državu.

Žilinka je u tom dokumentu pronašao 35 stavki koje ne odgovaraju domaćem zakonodavstvu i sugerisao je poslanicima da odbace dokument.

Dan ranije ispred parlamenta su održane i demonstracije na kojima je oko 5.000 ljudi izrazilo protest protiv ovog Sporazuma.
Lideri opozicionih partija saopštili su da nameravaju da počnu sa prikupljanjem potpisa građana za održavanje referenduma o dve teme: raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i odbacivanje Sporazuma.
Plan je na udaru kritike kako brojnih političara, tako i javnosti. Bivši premijer Robert Fico uveren je da je jedini cilj Sporazuma približavanje američkih snaga ruskim granicama.
Prema anketama sprovedenim krajem januara, 64 odsto ispitanika nije bilo saglasno sa mogućim raspoređivanjem američkih vojnika u Slovačkoj, a 51 odsto je odbacilo Sporazum. Podršku vojnoj saradnji sa Amerikom pružilo je 32 odsto anketiranih.

Prema bilateralnom Sporazumu između Bratislave i Vašingtona, američkoj strani će biti dozvoljeno da besplatno koristi dva vojna aerodroma — na istoku i u centralnom delu Slovačke. Sporazum bi trebalo da bude na snazi deset godina, uz mogućnost produženja ili prekida.

Takođe, dokumentom je predviđeno da Amerika izdvoji 100 miliona dolara za modernizaciju odbrambene infrastrukture Slovačke.
Američki vojnici na vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki vojnici stižu blizu Srbije: Bajden šalje dodatne snage u Rumuniju, Poljsku i Nemačku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala