- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Španija i Danska neće naoružavati Ukrajinu

© AP Photo / Ukrainian Police Press Office Pripadnici granične straže Ukrajine
Pripadnici granične straže Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares izjavio je da u ovom momentu situaciju u Ukrajini treba rešavati putem dijaloga, prenosi „Strana.ua“.

„Naravno, treba shvatiti da se politika kako Španije, tako i EU generalno zasniva na tome da ta kriza treba da se reši putem dijaloga i napora koji se već ulažu“, rekao je španski ministar na na pres-konferenciji u Kijevu, upitan da li će Španija isporučivati Ukrajini oružje, prenosi „Strana.ua“.

Takođe je istakao da zapadne zemlje ne bi trebalo da uvode preventivne sankcije protiv Rusije jer, kako kaže, ne treba pogoršavati ionako napetu situaciju.
„Mislim da svi napori, a moja poseta je takođe deo toga, treba da budu usmereni na deeskalaciju i smanjenje napetosti kroz dijalog, kako bi Ukrajina mogla mirno da živi... Ne vidim zašto bi to bilo nemoguće. S ove strane Evrope se niko ne sprema za rat i stoga ne treba da pokazujemo da je taj scenario neizbežan, jer to nije tako. Danas je prioritet diplomatija“, rekao je španski ministar na pres-konferenciji u Kijevu nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.

Danska neće isporučiti Ukrajini raketne sisteme

Ministar odbrane Danske Morten Bedskov saopštio je da njegova zemlja neće isporučiti Ukrajini 400 prenosnih protivavionskih raketnih sistema „Stinger“ koji su povučeni iz naoružanja. Kako je rekao, ti sistemi su „previše stari“ i postoje razlozi zbog kojih su uskladišteni. Bedskov je istakao da je Danska spremna da pruži Ukrajini pomoć u oblasti jačanja njenog sajber-potencijala.
Komandant Oružanih snaga Danske Fleming Lentfer je izjavio da nije planirano da se Ukrajini isporučuje naoružanje.

„Imamo ono što i sami koristimo i što postepeno uvodimo u naoružanje danske vojske. Ovde ne vidim nešto što bi trebalo da damo drugima“, rekao je on.

Poslednjih nedelja Amerika i još nekoliko država intenzivno šalju vojnu pomoć Kijevu. Naoružavanju Ukrajine pridružila se i Poljska.
Bela kuća ranije je obećala da će SAD nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini u narednim mesecima za jačanje odbrane zemlje.
Američki vojnici ukrcavaju se u avion C-160 tokom napuštanja operativne baze Farah u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Dve hiljade američkih vojnika za obuzdavanje Rusije — komična brojka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala