- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Slučaj odbeglog mladunčeta lava u Budvi: Svetska organizacija za zaštitu prirode upozorava

CC0 / Pixabay / Mladunče lava
Mladunče lava - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) izrazila je zabrinutost povodom vesti o odbeglom mladunčetu lava, koji poslednjih nekoliko dana luta šumama Crne Gore i navodi da taj slučaj upozorava na mnogo veći problem — nezakonitu trgovinu divljim vrstama u Evropi.
„Lav je navodno u privatnom vlasništvu stranog državljanina smeštenog u Budvi, ali ne postoje podaci o njegovom uvozu, što ukazuje na to da je u zemlju najverovatnije ušao nezakonitim putem“, saopštili su iz Svetske organizacije za zaštitu prirode.
Iz WWF -a ističu da lavovi nisu kućni ljubimci, a da je pri udomljavanju lavova u opravdanim i zakonitim slučajevima potrebno zadovoljiti brojne uslove za njihovo držanje u prostoru što sličnijim njihovom prirodnom okruženju.
„Osim etičkih dilema, puno rašireniji problem čini nezakonita trgovina divljim životinjama, jedno od najunosnijih kriminalnih aktivnosti koje, prema podacima Evropola, godišnje profitira preko 4,4 milijarde evra na svetskom nivou“, kaže se u saopštenju.
Kako ukazuju, krijumčarenje divljih vrsta ima katastrofalne posledice za bioraznolikost i mnoge vrste dovodi do granice izumiranja.
„Iako postoje brojni zakoni kojima se krivična dela protiv divljih vrsta regulišu, često u praksi ovakvi slučajevi prođu ispod radara zbog nedostatka kapaciteta i nedovoljne saradnje između institucija. Važno je uspostaviti efikasnu i trajnu saradnju između nadležnih institucija, povećati broj stručnjaka koji će se baviti isključivo ovom vrstom krivičnih dela, ali i edukovati javnost o njihovoj ozbiljnosti i posledicama“, navela je Snježana Malić-Limari iz WWF-a Adrije.
Ona je istakla da je dužnost svih da prijavljuju zakonske prekršaje u životnoj sredini, uključujući krijumčarenje, krivolov i trovanje životinja, koji su često međusobno povezani.
Evropske zemlje su, dodaju, vrlo često ciljna tržišta i područja tranzita velikih mački poput lava i tigra.
„Osim što se uvoze mladunčad ili mrtvi lavovi kao trofeji, evropske zemlje su tranzitni putevi za prenos lavljih kosti, zubi ili kandži iz Afrike u Aziju, gde se koriste u alternativnoj medicini i kao nakit. Iako uvek ne dođu pred oči javnosti, takvi slučajevi nisu retki, a nezakonita trgovina najčešće uključuje i slonovaču, rogove nosoroga, vodozemce poput kornjača i ptica“, saopštili su, između ostalog, iz WWF-a.
Lavovi - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
DRUŠTVO
„Za tri meseca će početi da jede pse, ljude“: Ozbiljna situacija u Budvi, još traje potraga za lavićem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala