- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odjeknula prva „bomba“ u NBA – gnevne reakcije upućene i srpskoj legendi

© REUTERS / Sergio EstradaAmerički košarkaši Tajris Haliburton (levo) i Dieron Foks (desno) u dresu Sakramento Kingsa
Američki košarkaši Tajris Haliburton (levo) i Dieron Foks (desno) u dresu Sakramento Kingsa - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
U NBA ligi je uvek burno pred kraj prelaznog roka (10. februar), a ništa drugačije nije ove sezone. Prvu „bombu“ detonirali su Sakramento Kingsi, zbog čega su izazvali bes navijača, koji su se, usput, prisetili nekadašnjeg igrača i generalnog menadžera Vlada Divca.
Divac je godinama tokom igračke karijere branio boje Sakramenta sa mnogo uspeha, ali isto nije uspeo da ponovi kada je postao generalni menadžer, odnosno predsednik košarkaških operacije ove ekipe sredinom prošle decenije.
Iako već neko vreme nije deo Kingsa, navijači su se prisetili njegovog boravka – koji je najviše obeležen odlukom da ne draftuje superzvezdu Luku Dončića – posle najnovijeg trejda svoje ekipe.

Trejd sezone

Naime, Sakramento je poslao Tajrisa Haliburtona, Badija Hilda i Tristana Tompsona u Indijana Pejserse u zamenu za Domantasa Sabonisa, Džeremija Lemba i Džastina Holideja.
„Ovo je težak trejd za navijače Sakramento. Tajris Haliburton je jedan najomiljenijih igrača koji su se pojavili u Sakramentu u dosta dugom periodu“, izjavio je poznati novinar Džejms Hem.
Reakcije navijača na Tviteru, Reditu i ostalim mrežama su bile, blago rečeno, besne.
„Sećate li se kada je Vlade Divac bio problem u Sakramentu?“;
„Kao da Vlade Divac nikada nije ni otišao?“;
„Sakramento Kingsi su toliko prevareni da sam morao da proverim da im Vlade Divac i dalje nije generalni menadžer“;
„Čekajte, mislio sam da su Kingsi otpustili Vlada Divca pre nekoliko godina. Izgleda da on i dalje upravlja njihovim poslovima“.
Krivac za ovakve reakcije navijača Kraljeva na društvenim mrežama, međutim, sada nije bio Divac, već novi generalni menadžer Monte Mekner.

Zbog čega su navijači ljuti?

Kingsi su već neko vreme nagoveštavali promene u sastavu, a o nezadovoljstvu govorili su i igrači. Jedan od najglasnijih bio je Dieron Foks, i dalje mladi plejmejker kojem je dojadilo da konstantno gubi.
Badi Hild, koji je pored Foksa takođe trejdovan, želeo je da ode i dok je Divac bio u Kingsima, ali mu je legendarni srpski košarkaš dao zadovoljavajući ugovor i tada ga „smirio“.
Ipak, do trejda je došlo – a novo pominjanje Divca čelnici Sakramenta zaslužili su time što su umesto nezadovoljnog Foksa trejdovali Haliburtona, prema većini igrača sa većim potencijalom.
Ako se u obzir uzme samo statistika, Foks je u prednosti. On je prošle sezone prosečno beležio 25 poena i 7 asistencija po utakmici, dok je Haliburton ove, najbolje u karijeri, na 14 poena i 7,5 asistencija.
Ipak, statistika nije sve – Tajrisu je tekuća sezona tek druga u ligi, dok je Dieron u NBA već pet godina, a kada se uzme u obzir stil igre, to da Foks više „guši" saigrače i protok lopte, da Haliburton ima bolji nezaobilazno potrebni šut za tri poena, ali i da je mlađi i da tek ima vremena da „prestigne“ Foksa...
A i da je Haliburton u poslednje 24 utakmice, od kojih je većinu igrao bez povređenog Foksa, imao prosek od 17,3 poena i 9,4 asistencije po meču uz izuzetne procente...
„Da li su Kingsi videli Haliburtona kako igra košarku?“, zapitao se poznati analitičar Rob Perez.
„Sabonis je dobar. Ali, trejdovanje Haliburtona, dvadesetjednogodišnjaka u drugoj godini u ligi koji šutira 40 odsto za tri i lako deli sedam asistencija po meču... Ne znam", rekao je novinar Kris Meniks.
„Ne mogu da verujem da su Kingsi trejdovali Tajrisa Haliburtona“, komentar je bio analitičara Kirka Goldsberija.
Pored toga, ukoliko se uporede izjave Foksa i Haliburtona, jasno je da je mlađi od dvojice bio posevećeniji cilju da Sakramento vrati barem u plej-of.
„Ja sam član Sakramento Kingsa i doprineću da sve ovo bude bolje. To se neće desiti preko noći, ali ću ja biti tu i zajedno ćemo da napravimo nešto što valja. To vam obećavam“, rekao je Haliburton pre manje od mesec dana.
Sakramento, doduše, nije napravio nužno loš trejd, već je problem u tome što se odlučio za Foksa, a ne za Haliburtona.
To se, naravno, može pokazati kao ispravan potez, ali i kao potpuni promašaj, dok će reakcije navijača uglavnom biti ishitrene, kao što su i sada.

Šta je Sakramento dobio?

Kingsi su dobili Domantasa Sabonisa, 25-godišnjeg krilnog centra sa Ol-star iskustvom i pozadinom u vidu slavnog oca, legendarnog Litvanca Arvidasa Sabonisa.
Domantas je karijeru počeo u Oklahomi, ali se brzo preselio u Indijanu i tamo postao jedna od najboljih „četvorki“ u celoj ligi.
Najbolja sezona mu je bila prethodna, kada je beležio 20 poena, 12 skokova i 6,7 asistencija po meču, a ove godine ni njemu, ali ni Indijani nisu „cvetale ruže“, pa su se Pejsersi okrenuli drugačijoj putanji.
Kingsi su se odlučili da upare Sabonisa sa Foksom, umesto sa Haliburtonom, što na prvu loptu iz prethodno navedenih razloga deluje kao greška, iako su se situacije koje su izgledale kao i veće greške od ove nekada ispostavljale kao ispravne odluke.
Međutim, ako je suditi po istoriji Sakramento Kingsa...
Vlade Divac i Luk Volton - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
SPORT
Kalifornijska katastrofa kojoj nema kraja – svi prsti su upereni u Divca
Srpski košarkaš Nikola Jokića - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SPORT
Divac ga se otarasio, povrede ga uništile, a Jokića je naterao da se pokaje /video/
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
SPORT
Amerika će pamtiti srpski januar /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala