- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron: Ni Rusija ni Evropa nisu zainteresovane za nestabilnost

© AP Photo / Hannibal HanschkePredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Ni Rusija ni Evropa nisu zainteresovane za nered i nestabilnost, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
„Da bismo izbegli rat, stvorili elemente poverenja, stabilnosti i vidljivosti, ova napeta situacija zahteva koristan odgovor za celu našu Evropu, kao i za Rusiju. Zato što ni Rusija ni Evropljani nisu zainteresovani za nered i nestabilnost“, napisao je Makron na svom nalogu na Instagramu nakon posete Rusiji i Ukrajini.
On je dodao da veruje u Evropu i njeno jedinstvo.

Progres u deeskalaciji u Ukrajini

Prethodno je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske Kleman Bon izjavio da je sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Moskvi omogućio da se postigne napredak po pitanju deeskalacije u Ukrajini.
„On (Makron) je u Moskvi imao dug razgovor sa Vladimirom Putinom, usled čega je, mislim, da budem iskren i oprezan, postigao napredak. Prvo, u smislu deeskalacije i sprečavanja da se situacija pogorša“, rekao je Bon za televiziju „LCI“.
Prema njegovim rečima, lideri su razgovarali i o rusko-beloruskim vežbama, a Makron je dobio Putinova uveravanja da će se posle vežbi u Belorusiji ruske trupe vratiti u svoje baze.
Predsednici Rusije i Francuske u ponedeljak su u Moskvi održali petočasovni sastanak. Francuski lider se nakon toga, u utorak, u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Francuski predsednik Emanuel Makron na pregovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
RUSIJA
Makron nakon sastanka sa Putinom: Bez Rusije nemoguće izgraditi mir u Evropi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala