- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Donbas zapretio ukrajinskoj vojsci: Odgovorićemo ako pređete „crvene linije“

© AFP 2023 / Anatolii StepanovUkrajinski tenkovi na punktu Gorlovka, Donbas
Ukrajinski tenkovi na punktu Gorlovka, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Donjecka Narodna Republika će odgovoriti ukoliko Oružane snage Ukrajine pređu „crvene linije“, upozorio je portparol Narodne milicije samoproglašene republike Eduard Basurin.

„Za nas bi crvena linija bila, pre svega, masovno stradanje civilnog stanovništva. Druga – ako protivnik krene u našem pravcu i pređe kontakt liniju. To su dva slučaja kada više nećemo moći da stojimo i gledamo, bićemo u obavezi da odgovorimo kako bismo sprečili protivnika da uđe na teritoriju naše republike“, rekao je Basurin za televiziju „Rusija 24“.

Istovremeno je konstatovao da je situacija i dalje teška, te da su izjave iz Ukrajine da žele mir, a ne rat – laži.
Barusin je saopštio da je ukrajinska vojska prešla liniju razgraničenja iz 2015. godine.
„Hajde da pitamo naše protivnike... ko je za ovo vreme napredovao u zoni razdvajanja – mi ili oni? Jer ako pogledamo tu liniju razgraničenja iz februara2015. godine i sada, ona izgleda drugačije i ukrajinski vojnici su je prekoračili, prišli su nam bliže“, pojasnio je portparol.
Takođe je saopštio da je ukrajinska vojska pripremila i podelila na internetu montirane snimke sa ciljem da diskredituju jedinice Narodne milicije samoproglašene DNR.
Basurin objašnjava da su u svetlu pripreme ukrajinske vojske za aktivne vojne operacije ukrajinske snage za informaciono-psihološke operacije intenzivirale aktivnost.
On je saopštio da su u DNR počeli da pristižu strani plaćenici iz SAD, Velike Britanije, Poljske i Kanade, što izaziva zabrinutost.
„Glavne privatne kompanije koje ovamo šalju plaćenike su britanske i američke“, precizirao je Basurin.
Sukob na istoku Ukrajine traje skoro osam godina, a za to vreme je, prema podacima UN, stradalo preko 13.000 ljudi, a oko 44.000 je povređeno.
SAD i druge zemlje NATO-a podstiču napetost u Donbasu, jer isporučuju Ukrajini naoružanje i šalju vojne instruktore. Moskva je više puta pozivala da se region prestane pumpati oružjem, jer to može podstaći Kijev na vojne avanture.
Pripadnik Narodne milicije LNR na straži u Luganskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
LNR: Sprečen artiljerijski napad Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala