- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blatni vulkani i smrtonosni virovi: Tajne Azovskog mora

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaObala Azovskog mora
Obala Azovskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Najpliće more na svetu krije mnogo tajni. Posmatrači često svedoče nesvakidašnjim pojavama na Azovskom moru. Njegove vode i ono što kriju predstavljaju ozbiljnu opasnost po ljude.

Blatni vulkani

Stanovnici primorskih sela i turisti s vremena na vreme svedoče neobičnoj pojavi. Na mirnoj morskoj površini odjednom počne da kulja pesak, mulj i drugi sedimenti sa dna. Pritom se pod zemljom čuje tutnjava. Naučnici takve pojave objašnjavaju aktivnošću tektonskih ploča koje se sudaraju ispod Azovskog mora. Prilikom sudara i interakcije stvaraju takozvane blatne vulkane koji do sad nisu pričinjavali značajniju štetu ljudima. Ponekad mulj ključa satima ispod vode, usled čega se pojavi novo ostrvo.

Smrtonosni virovi

Ako su blatni vulkani relativno bezopasni, onda vrtlozi u Azovskom moru predstavljaju stvarnu opasnost za plivače, a neretko su odnosili živote.
Vrtlozi nastaju usled delovanja morskih struja koje uzrokuje seizmička aktivnost. Prilikom sudara tektonskih ploča u moru se prave reke koje se haotično sudaraju i obrazuju virove.

Misteriozni nestanci

Vrtlozi u Azovskom moru nisu pretnja samo za plivače, nego i za brodove. Ribarima je teško da kontrolišu čamac zbog morskih struja. More je jednom progutalo dve posade od ukupno 10 ljudi, čiji su brodovi kasnije pronađeni nasukani. Smatra se da su moreplovci probali da izguraju brodove na more, ali da ih je odnela struja.

Stojeći talasi

Ponekad se na Azovskom moru primećuje još jedna zanimljiva pojava – stojeći talasi visine dva, tri metra koji praktično stoje u vazduhu od nekoliko minuta do par sati.
Međutim, ova pojava nije karakteristična samo za Azovsko more, a javlja se pod uticajem jakog vetra, usled podrhtavanja tla ili promene atmosferskog pritiska.

More ili „močvara“?

Uzrok smrti plivača u Azovskom moru nisu uvek samo jake struje, nego i blato. Naime, na mnogim mestima morsko dno je nestabilno – ponovo zbog tektonskih ploča. Dno je puno mulja, peska i sve to je često u pokretu. Ako plivač upadne u zamku potrebna je velika fizička snaga i spretnost da se iščupa, inače će ga more progutati kao močvara.
Genueska tvrđava u Sudaku na Krimu. - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2021
RUSIJA
I Italijani su gradili Rusiju: Srednjevekovna tvrđava i hram-svetionik na Krimu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala