- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador u Nemačkoj otkriva zašto Berlin ne šalje ubojito oružje Kijevu

© AP Photo / Michael ProbstVečernee nebo nad Bundestagom, Berlin
Večernee nebo nad Bundestagom, Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev kaže da postoje dva razloga zbog kojih Berlin ne šalje Ukrajini ubojito oružje.
„Kada je reč o isporukama ubojitog oružja Ukrajini postoje određene razlike u stavu Berlina. One su povezane da tragičnim istorijskim iskustvom – isporučivati oružje u Ukrajinu da bi iz njega pucali na Ruse – to pokreće neke istorijske paralele i Nemci su toga svesni“, rekao je ambasador za TV „Rusija 24“.
Tu je i unutrašnja situacija u Nemačkoj koja predviđa da se oružje ne isporučuje u zone konflikata.
„Postoji čisto pragmatičan stav koja svedoči o tome da isporuke nekog naoružanja neće promeniti vojno-tehnički balans i neće doprineti diplomatskim naporima da se reguliše konflikt, a naše nemačke kolege akcenat stavljaju upravo na diplomatske napore i pregovarački proces“, zaključio je Nečajev.
Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.
SAD su isporučile Ukrajini protivtenkovske raketne sisteme „Džavelin“, patrolne čamce, snajperske puške i kontrabaterijske radarske stanice; Velika Britanija – protivtenkovske bacače granata; Turska – jurišne bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB2“. Ukrajina i Velika Britanija potpisale su memorandum koji predviđa zajedničko projektovanje i izgradnju ratnih brodova na teritoriji dveju zemalja i izgradnju dve baze za ukrajinsku mornaricu.
Zgrada Rajhstaga u centru Berlina - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
SVET
Nemački kancelar objasnio zašto je Ukrajini isporučeno samo 5.000 šlemova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala