- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački kancelar objasnio zašto je Ukrajini isporučeno samo 5.000 šlemova

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Rajhstaga u centru Berlina
Zgrada Rajhstaga u centru Berlina - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Nemačka je predala Ukrajini 5.000 šlemova, za isporuke naoružanja postoje ozbiljna ograničenja, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu „Vašington postu“.
„Kao prvo, Ukrajina je tražila šlemove i mi smo odgovorili na tu molbu. Pod dva, postoje strogi izvozni kriterijumi kojih se pridržavamo prilikom izvoza naoružanja u krizne regione. Postoji dugi kontinuitet nemačkih izvoznih ograničenja za oružje, čime se bavila prošla vlada“, objasnio je Šolc.
Govoreći o mogućnosti sprečavanja puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“, on je istakao da su Nemačka i njeni spremni da „preduzmu sve neophodne mere“ u slučaju „invazije“ Rusije na Ukrajinu.
„Sa američkom vladom imamo jasan dogovor povodom tranzita gasa i energetskog suvereniteta Evrope. Već smo se dogovorili da podržavamo Ukrajinu, da se intenzivno borimo za tranzit gasa preko Ukrajine, kao i da ćemo biti veoma odlučni, ako se taj gas nađe pod znakom pitanja. Apsolutno je jasno da će u takvoj situaciji sve opcije biti na stolu. Neću ulaziti u detalje, ali naš odgovor će biti jedinstven i odlučan“, istakao je nemački premijer.
Podsetimo, Olaf Šolc se nalazi u poseti Vašingtonu gde će danas imati sastanak sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.
Ranije je Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo da će predati Kijevu 5.000 šlemova.
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
RUSIJA
Kijev poslao Nemačkoj „spisak želja“ u vezi vojne pomoći; Berlin: Povedite računa o retorici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala