- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija protiv uvođenja mirovnjaka UN na granicu sa Ukrajinom

CC BY-SA 2.0 / Flickr/MONUSCO Photos / Photo of the day, 21 December 2013Mirovna misija UN
Mirovna misija UN - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Pitanje mirovnih snaga u Donbasu je konačno zatvoreno, a raspoređivanje mirovne misije UN na granici Rusije i Ukrajine u ovom momentu nije potrebno, jer to neće pomoći da se reši sukob u Ukrajini, rekao je Sputnjiku direktor Odeljenja za međunarodne organizacije Ministarstva spoljnih poslova Rusije Petar Iljičev.

„Mirotvorci ništa neće rešiti u unutrašnjem ukrajinskom sukobu. Ukrajinci treba da razgovaraju sa LND i DNR“, rekao je Iljičev, upitan da li Moskva smatra da je u ovom momentu neophodno uvođenje mirovnjaka UN na rusko-ukrajinsku granicu.

Kako je dodao, pitanje mirovnih snaga u Donbasu se ne razmatra.
„Razgovara se o realizaciji Minskih sporazuma i rezoluciji 2202, a tamo se ne spominju mirovne snage“, dodao je diplomata.
Podsetimo, Kijev se zalaže za dolazak mirovnjaka u Donbas. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da podržava tu ideju ali da može biti reči samo o osiguravanju bezbednosti saradnika OEBS. Kijev, međutim, smatra da UN treba da ima širi mandat i da se mirovnjaci rasporede na čitavoj teritoriji Donbasa sve do granice sa Rusijom.
Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.
Sergej Lavrov i Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Gutereš: Konsenzus o slanju mirovnjaka UN u Donbas nije na vidiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala