Gutereš: Konsenzus o slanju mirovnjaka UN u Donbas nije na vidiku

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Antonio Gutereš
Sergej Lavrov i Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2021
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš smatra da je malo verovatno da će u skorije vreme biti postignut konsenzus po pitanju mogućeg upućivanja mirovnjaka UN na istok Ukrajine.
„Stavovi po pitanju mandata i uloge koju mirovne snage mogu da igraju u Ukrajini se veoma razlikuju. Zbog toga bih rekao da su male šanse da u skorije vreme bude postignut konsenzus po tom pitanju“, rekao je Gutereš u intervjuu za ruske novinske agencije uoči posete Rusiji.
Podsetimo, Kijev se zalaže za dolazak mirovnjaka u Donbas. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da podržava tu ideju ali da može biti reči samo o osiguravanju bezbednosti saradnika OEBS.
Kijev, međutim, smatra da UN treba da ima širi mandat i da se mirovnjaci rasporede na čitavoj teritoriji Donbasa sve do granice sa Rusijom.
Generalni sekretar svetske organizacije je takođe rekao da je zabrinut zbog nedavne eskalacije na istoku Ukrajine i da se nada će se situacija smiriti i da će režim prekida vatre biti poštovan.
Na pitanje kako komentariše ideje o izmenama normandijskog formata, Gutereš je rekao da UN odlučno podržavaju Minske sporazume i diplomatske napore u okviru normandijskog formata.
Taj format čine Ukrajina, Rusija, Francuska i Nemačka, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je nedavno govorio o mogućnostima za proširenje formata.

Za čitav svet važni funkcionalni odnosi Rusije i Amerike

On je  istakao da je za čitavu međunarodnu zajednicu važno da Rusija i SAD uspostave maksimalno funkcionalne odnose.
Upitan šta očekuje od najavljenog susreta lidera Rusije i Amerike, on kaže:
„Smatram da je za međunarodnu zajednicu u celini veoma važno da SAD i Rusija uspostave (mada znamo da postoje razlike) funkcionalne odnose u okviru kojih mogu da budu otvoreno označene oblasti gde postoje nesuglasice ali isto tako mogu da budu ustanovljene i oblasti gde je potrebno zbližavanje.“
Prema njegovim rečima, kada su odnosi između supersila disfunkcionalni ispašta ceo svet. Ako se pogleda situacija po pitanju mnogih konflikata vidimo da odsustvo jedinstva između najvećih država omogućava onim manjim da igraju ulogu spojlera i da prolaze bez ikakve kazne za svoje postupke, dodao je on.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2017
Svet ne može da priušti da SAD i Rusija budu u svađi
Gutereš se osvrnuo i na rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
On je rekao da bi UN želele da imaju na raspolaganju ovu vakcinu za svoje saradnike, ali da čekaju da Svetska zdravstvena organizacija odobri preparat.
Gutereš će tokom boravka u Moskvi imati virtuelni razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a sastaće se sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i sa njim će razgovarati o Ukrajini, Siriji i Libiji.
Poseta će trajati od 12-14. maja.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala