- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Lak kao plastika, dva puta tvrđi od čelika: Da li je stvoren super-materijal budućnosti

© PiksabejLaboratorija, ilustracija
Laboratorija, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Istraživači s Tehnološkog instituta Masačusetsa, poznatijeg kao MIT, razvili su novi materijal koji je, kako kažu, jak poput čelika, a ujedno lak poput plastike.
Može lako da se proizvodi u velikim količinama, a upotrebljava se za različite stvari: od premaza za automobile i telefone do građevnih blokova za masivne konstrukcije kao što su mostovi, rekao je Majkl Strano, profesor hemijskog inženjeringa na MIT-u i viši autor nove studije.
„Obično ne razmišljamo o plastici kao nečemu što možemo da koristimo za podupiranje zgrade, ali sa ovim materijalom biće moguće puno novih stvari. Ima vrlo neobična svojstva i jako smo uzbuđeni zbog toga“, izjavio je Strano.
Pomenuti materijal je nekoliko puta jači od neprobojnog stakla, a količina sile potrebna da se razbije dvostruko je veća od sile potrebne da se razbije čelik uprkos činjenici da mu je gustina šest puta manja od gustine čelika, objavio je MIT, preneo je Jutarnji list.
Plastika je, inače, oblik polimera, zajedno sa gumom i staklom, a MIT-ovi istraživači su uspeli da novi super-materijal stvore razvojem novog procesa za formiranje polimera. Kako objašnjava "Ju-Es-Ej Tudej", oni su hteli da vide mogu li da kreiraju dvodimenzionalnu verziju polimera koja bi mogla da ostane ravna, što bi je činilo vrlo laganom.
Decenijama su pokušavali da stvore takav materijal, a novim procesom koji su razvili pohvalili su se prošle nedelje u časopisu „Nejčr“.
Polimeri su lanci pojedinačnih molekula, nazvanih monomeri, a međusobno su povezani hemijskim vezama. Kad se formiraju, polimeri se šire u trodimenzionalne objekte. Čak ako i jedan monomer počne da se rotira, polimer postaje trodimenzionalan.
Ključ za proizvodnju novog materijala bio je u stvaranju procesa koji omogućuje monomerima da se povežu i prerastu u polimerni lanac bez „lutanja“ bilo kojega od monomera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala