00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
60 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koliko tačno šećera ima u voću

© Sputnik / Lola ĐorđevićPijačna tezga sa voćem
Pijačna tezga sa voćem - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Toliko je studija koje govore da previše šećera u našoj ishrani nije dobro i da kad god možemo izbegavamo torte i kolače. Ali koliko je zapravo šećera u voću koje jedemo baš da bismo bili zdraviji?
Uprkos tome što sadrži šećer, voće je deo zdrave ishrane kada se jede umereno jer šećer u voću nije onaj koji se koristi u slatkišima i sladoledu. Osim fruktoze, voće sadrži i vitamine, antioksidanse, minerale, vodu i vlakna – sve što je važno za naše zdravlje.
Ipak, vrlo je važno znati da previše bilo čega nije dobro, pa tako ni previše voća jer ono ipak sadrži šećer. Zato je preporuka dve do tri porcije dnevno, a voće sa više šećera – jedna porcija na dan (otprilike jedna šaka voća)
A koliko šećera sadrži voće, posebno ono koje je sada na tezgama?

Smokve

1 šolja seckanih smokava – 29,3 g šećera
Vlakna: 5,2 g
Ovo voće je najbolje jesti sirovo, ne kao slatko ili u kolačima, ako biste da na najbolji način iskoristite prednosti koje su dobre za zdravlje. A to su bogat sadržaj vlakana, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i vitamina A, E i K. Smokve takođe sadrže prebiotike, koji podržavaju dobre bakterije u crevima i poboljšavaju probavu. Ali zbog visokog sadržaja šećera najbolje je da pojedete najviše jednu do dve smokve odjednom.

Nar

1 šolja bobica nara – 23,8 g šećera
Vlakna: 7,0 g
Nar sadrži tri vrste moćnih antioksidativnih polifenola koji se bore protiv oštećenja u telu izazvanih slobodnim radikalima. Jedan nar obezbeđuje oko 30 mg vitamina C, koji je važan za zdravlje kože i za imunitet. Ima prilično visok sadržaj vlakana, tako da sve dok se držite veličine porcije, nar slobodno jedite i kao užinu, pospite ga po salati, stavite u jogurt…
© Depositphotos.com / ls992007Nar slobodno jedite kao užinu
Sok od nara - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Nar slobodno jedite kao užinu

Mandarine

1 šolja kriški mandarine – 20,6 g šećera
Vlakna: 3,5 g
Mandarine jesu slatke zbog dosta šećera, ali ako ne preterate s njima, imaćete dosta blagodeti. Osim za zdravlje, one su odlične i za kosu jer vitamin B12 u mandarinama podstiče rast kose, smanjuje opadanje i usporavanja sede.

Banane

1 šolja seckane banane – 18,3 g šećera
Vlakna: 3,9 g
Banane su dobre za mišiće, za sagorevanje masnoća, ali u poređenju sa drugim voćem imaju dosta šećera i ugljenih hidrata. Zato je dobro držati se najviše jedne porcije dnevno. Tako ćete iskoristiti sve prednosti ovog voća, a nećete se gojiti, piše portal Eatthis.

Pomorandže

1 šolja seckanih pomorandži – 16,8 g šećera
Vlakna: 4,3 g
Pomorandže su dobre za dosta toga, a posebno zanimljivo je to što, recimo, jedna dnevno smanjuje bol u mišićima nakon trčanja. Jedna ova voćka obezbeđuje i čak 116 odsto dnevne potrebne doze vitamina C. Ovo voće je i odličan izvor selena koji je dobar za štitnu žlezdu.
CC0 / Pixabay / Pomorandže su rezervoar selena
Narandže - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pomorandže su rezervoar selena

Kruške

1 šoja seckanih krušaka – 13,7 g šećera
Vlakna: 4,3 g
Kruške su toliko slatke da deluje neverovatno da imaju samo oko 100 kalorija po voćki, ali to je istina. Ovo voće je dobar izvor vitamina C i sadrži četvrtinu dnevne neophodne doze vlakana po voćki. Kruške nas i drže duže sitima zahvaljujući pektinu koji usporava varenje. Ujedno nas, zbog važnih nutrijenata, štite od opasnih bolesti, poput povišenog holesterola i bolesti srca.

Jabuke

1 šolja seckanih jabuka – 13 g šećera
Vlakna: 3 g
Često ih shvatamo zdravo za gotovo, ali jabuke su zaista važne za naše zrdavlje. One su moćni borac sa mastima i odlična su užina za one s dijabetesom i insulinskom rezistencijom jer imaju visok sadržaj vlakana koja usporavaju porast glukoze, a imaju malo šećera.
Sastojci u popularnim namirnicama koji su opasniji od šećera
Koje kombinacije hrane nisu dobre za vašu probavu: Mleko i voće mogu izazvati nevolje

Brusnice

1 šolja brusnica – 4,3 g šećera
Vlakna: 3,6 g
Umeju da budu opore bez dodatnog šećera, ali baš zato se ubrajaju među najzdravije voće. Jedite ih baš bez šećera jer su prepune antioksidanasa. Možete da napravite jednu porciju voća i brusnice pomešate sa seckanim jabukama i borovnicama. Kombinujte ih i sa orasima i drugim koštunjavim voćem i eto savršene užine, prenosi portal Zadovoljna.
Sok od nara - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
RUSIJA
Ruski endokrinolog: Voće bez kojeg organizam ne može zimi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala