- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski endokrinolog: Voće bez kojeg organizam ne može zimi

© Depositphotos.com / ls992007Sok od nara
Sok od nara - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Ruski endokrinolog Anastasija Tarasova je za Sputnjik otkrila koje je voće najkorisnije jesti zimi. To su: kajsije, banane i nar.

„Smatra se da voće koje sadrži malo kalorija, veliki broj vlakana i koje je bogato raznovrsnim vitaminima i mikro elementima je i najzdravije jesti zimi. Sve ove osobine imaju: borovnica, brusnica, malina, ogrozd (vrsta ribizle), pa ih je potrebno redovno konzumirati“, rekla je Tarasova.

Ona je navela da sve voće ima približno isti sastav. Ima veliku količinu vitamina C i B, pored toga sadrži kalijum, magnezijum, kalcijum, cink i druge elemente. Međutim, ono je visoko kalorično zbog velikog broja prostih ugljenih hidrata, pa ga ne treba jesti u velikoj meri. Dovoljno je pojesti jednu do dve voćke dnevno.
Što se tiče voća koje je neophodno jesti doktorka je izdvojila top tri:
1. Kajsije, koje se mogu čuvati u zamrzivaču ili suve kajsije. Na ovaj način se u njima održava velika količina kalijuma, magnezijuma i vitamina. Pored toga, kajsije imaju blagi stimulativni efekat na creva.
2. Banane imaju veliki broj vlakana, kalijuma i ugljenih hidrata. Triptofan koji se u njima nalazi je supstrat za sintezu hormona sreće – serotonina.
3. Nar je dobar jer tokom zime zadržava sva lekovita svojstva zahvaljujući svojoj građi. Sok od nara je bogat gvožđem, magnezijumom, vitaminom C i različitim biološkim aktivnim supstancama, kao što je bioflavonoid (ima ulogu antioksidanta i povoljno utiče na vene i kapilare). Doktorka je dodala i da kora nara ima lekovita svojstva za brže zarastanje rana.
Grejpfrut - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Šta se događa ako jedete grejpfrut jednom nedeljno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala