- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dvorac Karađorđevića u Republici Srpskoj: Prošao je burnu istoriju, a sada će biti obnovljen /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKralj Aleksandar Karađorđević na otvaranju "Velike izložbe ruske umetnosti" u paviljonu "Cveta Zuzorić", 9 mart 1930." ( Foto Katalog izložbe)
Kralj Aleksandar Karađorđević na otvaranju Velike izložbe ruske umetnosti u paviljonu Cveta Zuzorić, 9 mart 1930. ( Foto Katalog izložbe) - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Obnova devastiranog lovačkog dvorca kraljevske porodice Karađorđević kod Han Pijeska u Republici Srpskoj počeće uskoro, a novac za prvu fazu radova je obezbeđen potvrdili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik Han Pijeska Slobodan Đurić, nakon razgovora sa princom Filipom Karađorđevićem.
Filip Karađorđević, unuk poslednjeg kralja Jugoslavije, Petra Drugog, posetio je Han Pijesak i razgovarao sa predstavnicima lokalne vlasti.
Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić je potvrdio da će obnova dvorca početi uskoro, čim opština dobije građevinsku dozvolu.

Obezbeđen novac za obnovu dvorca Karađorđevića

Kako je rekao, gradiće se po projektu iz 2011. godine, po kome će obnovljeni objekat izgledati onako, kako je izgledao 1922. kada su ga Karađorđevići podigli. Radovi će trajati tri godine u tri faze.
„Za prvu fazu smo obezbedili novac. Opština je obezbedila 350.000 konvertibilnih maraka (179.000 evra), Vlada Republike Srpske 150.000 KM (77.000 evra), a danas smo se dogovorili sa gradonačelnikom da će i Grad Istočno Sarajevo učestvovati 50.000 KM (26.000 evra)“, rekao je Đurić.
Iako će prva faza koštati 550.000 KM, računa se da će za celokupnu obnovu lovačkog dvorca biti potrebno nekoliko miliona KM.

Karađorđevići mnogo značili narodu ovog kraja

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je rekao da je dinastija Karađorđevića oduvek mnogo značila narodu ovog kraja.
„Pokazali smo to i time što ćemo 100 godina nakon njegove izgradnje pristupiti obnovi lovačkog dvorca, kojeg je ovde podigao kralj Aleksandar Ujedinitelj, sin kralja Petra Prvog Oslobodioca“, rekao je Ćosić, prenosi Srpska info.
© Wikipedia / Anton Dobl/Javno vlasništvoIzgled letnjeg lovačkog dvorca Karađorđevića kod Han Pijeska iz vremena Kraljevine Jugoslavije
Letnji lovački dvorac Karađorđevića kod Han Pijeska - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Izgled letnjeg lovačkog dvorca Karađorđevića kod Han Pijeska iz vremena Kraljevine Jugoslavije
Drveni lovački dvorac Karađorđevića, nekad impozantno i luksuzno opremljeno zdanje, danas je ruševina. Nije to ni čudo ako se zna šta je ta građevina, za svojih prvih 100 godina postojanja, preturila preko glave, navodi Srpska info.
Devastirana je u dva rata, a dokrajčio ju je požar, koji je izbio 2005. godine.
Princ Filip sa suprugom, princezom Danicom i sinom Stefanom, obišao je ruševno zdanje, koje je od 1919. do 1922. gradio njegov pradeda, kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević
CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Sanjica M./Cropped photo / Ostaci dvroca Karađorđevića kod Han Pijeska danas
Letnji lovački dvorac Karađorđevića kod Han Pijeska - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Ostaci dvroca Karađorđevića kod Han Pijeska danas
Posetili su i biblioteku u ovom planinskom gradiću, u kojoj su sačuvani poslednji komadi nameštaja iz nekad luksuznog kraljevskog letnjikovca. Tu se čuvaju dve stare vitrine, postolje velikog radnog stola, te fotelja, koja je bila omiljeni komad nameštaja kralja Aleksandra.

Princ Filip seo u fotelju kralja Aleksandra

Poslednji put je u ovom dvorcu porodica Karađorđević boravila u proleće 1941. i odavde su iz okupirane Kraljevine Jugoslavije pobegli u London.
Sada je nakon više od 80 godina jedan Karađorđević seo u omiljenu fotelju kralja Aleksandra. Aleksandrov praunuk, princ Filip, samo je kratko prokomentarisao „zadivljujuće“. Ipak nije bio spreman da govori za medije.
„Izvinite, moj srpski još nije baš dobar, moja žena će pričati“, rekao je princ Filip.
Princeza Danica je, na odličnom srpskom, rekla da je ovo značajan dan za njenog supruga i nju i celu njihovu porodicu.
„Ovo je trenutak, koji smo dugo čekali. Kontakt sa ovim starim stvarima naše porodice, veoma je značajan za nas“, rekla je princeza Danica Karađorđević.

Burna istorija dvorca kod Han Pijeska

Nekadašnji lovački dvorac Karađorđevića izgrađen je na mestu koje je odabrao za svoj letnjikovac još austrougarski car Franja Josif, čiji su stručnjaci utvrdili da se radi o prirodnoj vazdušnoj banji, sa najvišom koncentracijom ozona u Evropi. Međutim, Prvi svetski rat omeo je te planove.
Karađorđevići su iskoristili austrougarske analize, i 1919. počeli da grade letnji i lovački dvorac na tom mestu. U okviru dvorca nalazili su se i prvi teniski tereni u Kraljevini Jugoslaviji.
CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Sanjica M./Cropped photo / Kompleks Karađorđevića kod Han Pijeska više puta je teško oštećen kroz istoriju
Letnji lovački dvorac Karađorđevića kod Han Pijeska - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Kompleks Karađorđevića kod Han Pijeska više puta je teško oštećen kroz istoriju
Kralj Aleksandar je u rezidenciji kod Han Pijeska primio u posetu Kemala Ataturka kada je boravio u Kraljevini SHS, a u dvorcu su vlasti Kraljevine ugostile 1937. godine i turskog premijera Mustafu Ismeta Inenija, navodi se na Vikipediji.
Tokom Drugog svetskog rata, dvorac je prošao burnu istoriju. Prvo su njegovu okolinu bombardovali Nemci 1941, a posle okupacije ga i zaposeli.
Kada su četnici Aćima Babića u avgustu 1941. oslobodili Han Pijesak, u dvorac su smestili vojnu bolnicu sve do januara 1942.
CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Sanjica M./Cropped photo / Zdanje je potpuno devastirano u požaru koji je izbio 2005. godine
Letnji lovački dvorac Karađorđevića kod Han Pijeska - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Zdanje je potpuno devastirano u požaru koji je izbio 2005. godine
Potom dvorac ponovo zauzimaju okupatori, potpuno ga pljačkaju, a ustaše u njega smeštaju svoj štab.
U jesen 1943. zauzeli su ga partizani, a potom ga bombarduju nemački i ustaški avioni, pa je potpuno izgoreo, jer je većim delom izgrađen od drveta.
Posle rata je obnovljen i preimenovan u Titov dvorac.
U toku rata u BiH devedesetih godina, dvorac je koristila Vojska Republike Srpske.
Dvorac je izgoreo u požaru koji je izbio u leto 2005.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala