- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Restauriran vredan dokument koji dokazuje da je ćirilica u Vukovaru bar od 17. veka

© AP Photo / Darko VojinovicProtest protiv ćirilice u Hrvatskoj
Protest protiv ćirilice u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Dok se čeka „presuda“ o sudbini srpskog jezika i pisma u Hrvatskoj, u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, završena je restauracija „Zbornika isprava pravoslavne opštine vukovarske iz 18. veka“, koja dokazuje da su Srbi u grad na Vuki doneli ćirilicu najkasnije 1690. godine sa patrijarhom Arsenijem.
Zbornik je vlasništvo Saborne crkve Svetog Nikole u Vukovaru, podignute tridesetih godina 18. veka na mestu prethodne crkve nastale u godini Velike srpske seobe. Hram je stradao u mnogim ratovima, a ponajviše u onom devedesetih godina, pa se zajedno sa mnogim drugim dragocenim spisima i Zborniku izgubio trag.
Pre četiri godine Zbornik je na tavanu vukovarskog Srpskog doma, uništenog u ratu pre tri decenije, pronašao protojerej stavrofor Saša Kuzmanović. U njemu je među korice tamne bordo boje oivičenim zlatnom bordurom uvezano 48 stranica. Na prvoj piše da je Glavna skupština Pravoslavne crkveno-školske opštine Vukovar poverila kraljevskom javnom beležniku Risti Mihajloviću da izdvoji značajnije dokumente, a on je docnije naložio da se oni povežu u knjigu radi lakšeg čuvanja.
Tu je i poslanica mitropolita Vikentija Jovanovića iz 1732. godine, što je ujedno i najstariji spis Zbornika, a zatim i fakti o opštinskim propisima, tužbe, poslanice, spomenice... Najmlađi dokument je iz 1894. godine.
Dugo se razmišljalo gde potražiti lek za oštećene korice i stranice jer u celom regionu manjkaju konzervatori. Rešenje se nametnulo jesenas kada je direktor novosadskog Arhiva dr Nebojša Kuzmanović praznoj biblioteci Srpskog doma, čija kompletna obnova još nije okončana, odneo na dar hiljadu knjiga – polovinu iz lične, a polovinu iz biblioteke institucije kojom rukovodi, prenose Novosti.
„U drugim arhivima u Srbiji i u okruženju, desetina ljudi su stručnjaci, ali ogroman broj dokumenata treba zaštititi. Arhiv Vojvodine razvio je svoju konzervatorsku službu, a naša obaveza je da na tom planu pomognemo i našim sunarodnicima u regionu“, obrazlaže dr Kuzmanović ovaj restauratorski poduhvat.
Oko dva meseca konzervatorke Maja Jokmanović i Višnja Nikolić u život su vraćale oštećene stranice. Najveći problem predstavljala je rastvorljivost tinte, pa mnogi dokumenti nisu mogli da budu podvrgnuti „mokrim postupcima“ zbog mogućeg razlivanja teksta. Velika posvećenost urodila je plodom.
„Knjiga je sada ponovo uvezana i zahteva određen način čuvanja. Ako bude čuvana u adekvatnim mikroklimatskim uslovima, imaće dug vek. Iz tog razloga upakovana je u kutiju beskiselinskog kartona koji je namenjen za trajno čuvanje. Najuputnije bi bilo da se Zbornik na korišćenje da u digitalnoj formi jer svako listanje može da napravi novi problem“, preporučuju Jokmanovićeva i Nikolićeva.
Svetonikoljskom hramu biće predati original i kopija. U digitalnom obliku biće dostupan i na drugim jezicima, a promocija ovog dragocenog dokumenta u planu je do kraja ovog februara u novosadskom Arhivu Vojvodine.
Prezentaciju u Vukovaru čak i u slučaju po Srbe povoljnih rezultata popisa, nije realno očekivati jer još od 2015. godine vlast u gradu na Vuki ne dozvoljava Srbima zvaničnu upotrebu njihovog jezika i pisma.
Vukovar - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Otvoreni atak na srpsku zajednicu u Vukovaru: Ukinuti nastavu po posebnom programu za srpsku decu
Ćirilica  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
DRUŠTVO
Najstariji pronađeni hrvatski dokument pisan je — ćirilicom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala