Otvoreni atak na srpsku zajednicu u Vukovaru: Ukinuti nastavu po posebnom programu za srpsku decu

© AP Photo / Darko VojinovicVukovar
Vukovar - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Iz desničarskih krugova u Vukovaru, okupljenih oko gradonačelnika Ivana Penave, ovih dana uporno se lansira predlog o ukidanju nastavnog modela A, koji omogućuje srpskoj deci školovanje po posebnom programu.
Reč je o pravu koje je dogovoreno i potvrđeno i u međunarodnim krugovima, a onemogućavanje takvog školovanja srpske dece u Vukovaru bio bi još jedan otvoreni atak na srpsku zajednicu, pišu "Novosti".
Penava svoj predlog objašnjava željom da "hrvatska i srpska deca zajedno idu u škole" i da slušaju nastavu kao u ostatku države. Sve ostalo bi bilo fakultativno, pa i predmeti u kojima deca uče o jeziku i kulturi. Za decu srpske nacionalnosti tako bi ostala mogućnost pet dodatnih časova dopunske nastave, a sve ostalo bi bilo isto kao u školama za hrvatske učenike, što znači nastavu na hrvatskom jeziku i latinici.
Srpska zajednica u tom gradu taj je predlog shvatila kao novi pokušaj da se Srbima uskrate prava. Mogućnost obrazovanja po A modelu koristi 782 učenika i vode se u posebnim razrednim odeljenjima. To je omogućeno i drugim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, poput Italijana, Čeha ili Mađara, koji takođe mogu da školuju decu po istom modelu kao i Srbi. Nikakvih problema do sada nije bilo, dok Penava i njegovi istomišljenici, oni koji su nasilno proterali i ćirilicu iz Vukovara, nisu krenuli u novu ofanzivu, ovaj put na škole.
Srbi u Vukovaru otvoreno se protive gradonačelnikovom predlogu, jer smatraju da se godinama provodi politika koja bi trebalo da ukaže da su glavni problem Vukovara - Srbi.
„Reč je o politici straha, čime Penava želi da homogenizira svoje birače“, tvrdi Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština.+
Zasada se čini da Penavina inicijativa neće da prođe, jer konačnu reč treba da ipak da država, a ne grad. Država je i do sada propisala način školovanja dece iz redova manjina i sasvim je nerealno da će za vreme ove vlade, koju vodi premijer Andrej Plenković, doći do nekih promena. Ali, stalni Penavini pokušaji da se smanje prava srpskoj zajednici stvaraju nove tenzije u gradu na Dunavu, pa se tako raznim manevrima pokušava realizovati i ukidanje modela A.
Stručnjaci upozoravaju da se time krše i međunarodni ugovori, a krajnje je apsurdno da Ivan Penava smatra kako je došlo vreme da deca idu zajedno u škole, ali nije došlo vreme da se ćirilica koristi u Vukovaru. Sve se naravno pomera i na teren politike, jer je Penava, bivši član HDZ-a, sada ogorčeni politički protivnih vladine politike, pa i koalicije HDZ-a sa SDSS-om.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala