- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Prodekspo 2022“ — srpski sir, brinza, osvojio Moskvu

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodna izložba hrane i pića „Prodekspo“
Međunarodna izložba hrane i pića „Prodekspo“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Na međunarodnom sajmu prehrambene industrije „Prodekspo 2022“ u Moskvi brojni srpski proizvođači predstavili su široku lepezu svojih proizvoda, među kojima je i dalje lider srpski sir ili brinza, za koji nikad nije bilo krize.
„Jedan od najtraženijih srpskih proizvoda, koji nikada nije osetio ni valutne rizike, posebno imajući u vidu dinamične oscilacije kursa rublje u poslednjih pet-šest godina, svakako je srpski sir — brinza, koja je ovde prepoznata kao kvalitetan proizvod. Uvek je beležila ako ne dinamičan rast, onda makar stagnaciju u onim periodima kada je bilo teško realizovati izvoz, ona se uvek održavala. Neskromno ću reći da smo ovde promenili ukus potrošača sa mladim sirevima, sirnim namazima i kajmakom“, rekao je Dejan Delić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi.

Intenzivan rast izvoza u Rusiju

Prema njegovim rečima, Srbija u Rusiju godišnje izveze sireva u vrednosti od 30 miliona dolara, što je, kako ocenjuje, za našu proizvodnu granu mlečne industrije „jako bitno“. To je signal da bi trebalo razmišljati o investiranju u domaću proizvodnju i širenju domaće proizvodnje zarad plasiranja na — za nas — interesantno rusko tržište od preko 146 miliona stanovnika, dodao je Delić.

„U određenim pozicijama beležimo intenzivan rast izvoza, kao što su smrznuto voće i povrće. Sezona je jednostavno bila takva, pa u 2021. u odnosu na godinu pre beležimo rast od 12 odsto u tom segmentu proizvoda, a takođe i u mlečnim proizvodima imamo rast od oko 15 odsto“, naveo je Delić.

Srpska jabuka je dugo bila glavni izvozni proizvod u Rusiju. Međutim, Delić ukazuje na to da je prethodnih meseci izvoz jabuka bio otežan i smatra da bi srpski izvoznici trebalo da traže nova tržišta, jer je Rusija podigla svoje plantaže i te jabuke polako stižu na njihovo tržište.
„Prošle godine je Srbija bila puna velikih štetočina — smrdibuba, što ruska strana ne dozvoljava. Imamo nekoliko kompanija kojima je blokiran izvoz, tako da, recimo, jabuke koje su nekad bile vodeći izvozni proizvod, sada beleže pad od 10 odsto i to ne samo zbog tih tehničkih barijera. Generalno, postoji potreba za diversifikacijom tržišta, jer Rusi dosta ulažu u domaću proizvodnju, podižu zasade i u sledećih nekoliko godina ti zasadi će dati rod i biće zreli za plasman. Pitanje je samo nešto malo tehnologije i procesa čuvanja proizvoda, ali to je rešivo, tako da će Rusi polako u tim nekim primarnim proizvodnim granama, kao što su sveže voće i povrće, polako izbacivati uvoznike i to je neki naš apel — da se traže neka nova tržišta. Dosta su te sankcije uticale na razvoj ruske domaće proizvodnje i oni sada izvoze svoje proizvode...“, kaže Delić, ističući da bi u budućnosti srpski proizvođači dečje hrane i zdrave hrane mogli da naprave pravi „bum“ na ruskom tržištu.

Ruski regioni — šansa za srpske izvoznike

Prema njegovim rečima, trenutno više od 750 srpskih kompanija raznih profila radi izvoz na rusko tržište, a on smatra da srpske kompanije treba da se fokusiraju na ruske regione.
Na najvećem u Rusiji međunarodnom sajmu prehrambene industrije „Prodekspo-2021“ u Moskvi, koji se održava od 7. do 11. februara, vodeći srpski proizvođači hrane predstavljaju svoje programe mlečnih proizvoda, sireva, kajmaka i mlečnih namaza, mesnih prerađevina, dečje hrane, džemova, voćnih sokova, smrznutog i sušenog voća i povrća, konditorskih proizvoda, alkoholnih proizvoda, vina i rakije.
Delić podseća da Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) tradicionalno organizuju nastup srpskih kompanija na ovom sajmu, uz podršku države Srbije. Ovo je, kako je naveo, 28. učešće srpskih kompanija na ovoj izložbi, što „govori o značaju samog tržišta i interesu srpskih kompanija za nastup na tržištu u Rusiji i u regionu Zajednice nezavisnih država, tj. Evroazijske ekonomske unije, sa kojom imamo Sporazum o slobodnoj trgovini“. Upravo nas, kako ističe, taj sporazum čini konkurentnim na ovom ogromnom tržištu.
Delić navodi da trgovinska razmena Republike Srbije i Ruske Federacije raste. Srbija je prošle godine u Rusiju izvezla robe u vrednosti od oko milijardu dolara, što je rast od oko 12 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Posetioci iz celog sveta

Na ovogodišnjem 29. sajmu „Prodekspo“ u okviru nacionalnog paviljona Srbije izvozne kapacitete predstavljaju „Mlekara Šabac“, „Mlekara Ub“, „Industrija Mesa Topola“, Bačka Topola, „Fabrika dečje hrane“, Dobanovci, „Vinarija Čoka PLUS“, Subotica, „Masli“, Leskovac, „Zlatiborac“, Mačkat, „ITN Grup“, Beograd, „Budimka“, Požega, „Mambikom agrar“, Beograd, „BMN Malinas“, Požega, „NN tel“, Novi Sad, „Simeks original“, Subotica.
Prodekspo“ je najveća i najznačajnija specijalizovana izložba prehrambene industrije u Ruskoj Federaciji i Evroaziji, u okviru koje se, pored prezentacija najsavremenijih tehnologija u proizvodnji hrane, organizuju i poslovni susreti i komercijalni pregovori proizvođača, izvoznika i distributera, kao i predstavnika vodećih federalnih i regionalnih maloprodajnih trgovinskih lanaca.
Svake godine sajam „ Prodekspo“ poseti preko 70.000 posetilaca iz preko 110 zemalja, a ove godine učestvuje preko 2.600 izlagača iz raznih zemalja: Italije, Brazila, Severne Makedonije, Turske, Francuske, Portugalije, Azerbejdžana i dr.
Sečenje pršute - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
EKONOMIJA
Srpski prehrambeni proizvodi na sajmu „Prodekspo“ u Moskvi
Počast velikom sovjetskom heroju, astronautu Juriju Gagarinu - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pamtimo Gagarina – počast legendarnom kosmonautu na Sajmu „Prodekspo 2021“
Detalj sa srpskog štanda na Međunarodnom sajmu hrane VrldFud u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2021
EKONOMIJA
Kompanije iz Srbije ugovorile sa Rusijom izvozne poslove vredne 10 miliona evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala