- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Diplomatska ofanziva: Makron u Moskvi, Šolc u Vašingtonu

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće danas u Moskvu na sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dok je nemački kancelar Olaf Šulc u Vašingtonu gde će razgovarati sa američkim liderom Džozefom Bajdenom.
Uoči posete Moskvi, francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, navodi se u saopštenju Bele kuće.
„Lideri su razgovarali o diplomatskim naporima i merama obuzdavanja koji se preduzimaju kao odgovor na nastavak koncentracije ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom“, navodi se u saopštenju.
Bajden i Makron su potvrdili podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Dogovorili su se da njihovi timovi budu u kontaktu i nastave konsultacije sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu.
Makron će se u Moskvi sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, dok će u utorak doputovati u Kijev. Prema rečima francuskog lidera, cilj njegove posete Rusiji je da se spreči eskalacija i pogoršanje situacije oko Ukrajine. U Kremlju ističu da će predsednici, pre svega, razgovarati o bezbednostnim garancijama.
U isto vreme, u Vašingtonu će biti održan sastanak američkog predsednika Džozefa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca. Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven saopštio je u intervjuu En-Bi-Siju da će tema razgovora biti pronalazak alternativnih načina isporuka gasa u Evropu.
Zgrada Rajhstaga u centru Berlina - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
SVET
Nemački kancelar objasnio zašto je Ukrajini isporučeno samo 5.000 šlemova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala