- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li bežične slušalice štete mozgu?

CC0 / / Bežične slušalice
Bežične slušalice - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Bežične slušalice predstavljaju relativno novu tehnologiji i kratak je vremenski okvir da bi naučnici imali podatke o dugoročnim efektima na zdravlje, posebno za ljude koji ih koriste satima svaki dan.
„Ovo je vrlo česta briga i pitanje koje čujem od pacijenata. Oni žele da znaju da li su u opasnosti jer koriste bežične uređaje“, kaže neurolog Navid Vagl koji kaže da kratak odgovor glasi da to verovatno nije jedini uzrok.
„Još nema dovoljno informacija da bismo sa sigurnošću rekli ili da znamo da li je to faktor koji doprinosi“, rekao je dr Vagl.
Za sada, Američka federalna komisija za komunikacije kaže da trenutno nema naučnih dokaza koji ukazuju na uzročnu vezu između upotrebe bežičnih uređaja i raka ili drugih bolesti. Oni koji procenjuju potencijalne rizike korišćenja bežičnih uređaja slažu se da bi više i dugoročne studije trebalo da istraže da li postoji bolja osnova za bezbednosne standarde nego što se trenutno koristi. A Institut za fiziku Ujedinjenog Kraljevstva objašnjava da blutut emituje malu količinu zračenja u obliku ultravisokih frekvencija radio talasa u rasponu od 2,402 gigaherca do 2,48 gigaherca. Bežične slušalice emituju znatno manje zračenja od telefona; u stvari, studija iz 2019. otkrila je da blutut slušalice emituju 10 do 400 puta manje zračenja od pametnih telefona.

Šta nauka kaže o bežičnim uređajima i riziku od raka

Postoje neki naučni dokazi da može postojati veza između izlaganja radiofrekventnom zračenju u opsegu koji koriste bežične slušalice i raka. Studija o glodarima iz 2020. koju je sproveo Nacionalni toksikološki program pronašla je dokaze o povezanosti sa malignim tumorima srca, kao i neke dokaze o povezanosti sa malignim tumorima u mozgu i nadbubrežnim žlezdama, među pacovima koji su bili izloženi radiofrekventnom zračenju.
Međutim, nekoliko opservacionih studija na ljudima nije pronašlo povećanje kancerogenih tumora, čak ni među učesnicima koji su često koristili mobilni telefon, prenosi Politika.

Upoznajte svoje lične faktore rizika

„Manji rizik od raka nije jednak riziku i može se razlikovati od osobe do osobe“, kaže dr Vagl.
Koliko ste vi lično izloženi zračenju svojih bežičnih uređaja zavisi od toga koliko dugo ih koristite, koliko su vam blizu glave i vrste uređaja koji koristite.
Pored toga, kaže dr Vagl, treba da razmotrite svoj lični nivo rizika za različite vrste raka.

Zdravstveni problemi zbog bežičnih slušalica

Osim raka, bežične slušalice mogu izazvati nekoliko zdravstvenih problema, kaže Bria Kolins.
U stvari, pošto je upotreba bežičnih slušalica postala toliko popularna ,Kolins kaže da su sledeći zdravstveni problemi u poslednje vreme u porastu:
Gubitak sluha
„Kada nosite slušalice, on stavlja izvor zvuka u bližu bubnu opnu, što može povećati intenzitet glasnije nego što je planirano“, kaže Kolins.
Tinitus
Upotreba slušalica povećava rizik od tinitusa ili stalnog zvonjenja u ušima.
Opstrukcija voskom
Nakupljanje ušnog voska može biti problem, u zavisnosti od vrste slušalica i oblika i veličine vašeg ušnog kanala.
Infekcija
Stalna upotreba slušalica takođe ubacuje klice u ušni kanal gde rastu u toplom, vlažnom okruženju vašeg unutrašnjeg uha, što može biti katalizator infekcija uha.
Bol
Ako previše nosite slušalice ili ako ne odgovaraju vašim ušima, mogu izazvati bol i nelagodnost i povremeno rane na otvoru uha.
I Kolins i dr Vagl kažu da i sami povremeno koriste bežične slušalice i osećaju se sigurnim u njihovu bezbednost, iako ih koriste umereno. Da biste ostali u bezbednoj zoni najbolje je da sledite zvaničnu preporuku koju Kolins naziva „pravilom 60/60“: Ograničite upotrebu slušalica na 60 minuta, pri jačini koja nije veća od 60 procenata maksimalne jačine zvuka. Zatim napravite pauzu od nošenja najmanje 60 minuta pre nego što ih vratite.
Prenos podataka – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zašto blutut ne sme da vam bude stalno uključen
Ajfon - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
RUSIJA
Koji telefoni se ne mogu prisluškivati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala