- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Rusija koristi isporuke energenata u Evropu kao oružje

© AP Photo / Andrew HarnikŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Rusija koristi isporuke energenata u Evropu kao oružje u periodu skoka svetskih cena goriva, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

„Nalazimo se u situaciji velike diplomatske krize u odnosima sa Rusijom. Rusija, kao što znate, ne okleva da koristi isporuke energenata Evropi kao oružja za postizanje geopolitičkih ciljeva u jeku rasta cena energenata širom sveta“, rekao je Borelj na ministarskom sastanku šefova energetskih institucija SAD i EU u Vašingtonu.

On je dodao da se Evropska unija okrenula glavnim dobavljačima energenata kako bi obezbedila dovoljne isporuke po pristupačnim cenama.
„Pozivamo Rusiju na deeskalaciju. Sada preduzimamo nove, uglavnom diplomatske napore kako bismo ubedili Rusiju da izabere put dijaloga. I to se mora nastaviti. Ali u isto vreme, moramo jasno da stavimo do znanja da bi svaka dalja agresija na Ukrajinu imala ogromne posledice i da bi zauzvrat donela (Rusiji) velike troškove“, istakao je on.
Kako je naveo EU se obratila svojim „glavnim dobavljačima energije kako bismo ojačali našu spremnost i osigurali da isporuke ostanu pouzdane, pristupačne i bezbedne ne samo za nas, Evropsku uniju, već i za naše susede, Ukrajinu, Moldaviju i Zapadni Balkan“, dodao je Borelj.
Šef evropske diplomatije takođe je istakao potrebu za verifikacijom isporuka energenata u Evropu, napominjući u tom smislu „stratešku“ saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Borelj je ranije u svom blogu napisao da su teškoće sa isporukama gasa u Evropi uzrokovane „krizom u odnosima sa Rusijom“. On je priznao da Rusija poslednjih nedelja strogo ispunjava svoje ugovorne obaveze, međutim, „Gasprom” je, prema njegovim rečima, „odbio“ da dodatno isporučuje gas za popunu evropskih skladišta, što je povećalo previranja na tržištu.
Kako je istakao ruski predsednik Vladimir Putin, Rusija nema nikakve veze sa trenutnom situacijom – sami Evropljani su sebi napravili probleme sa cenama gasa. Prema rečima potpredsednika ruske vlade Aleksandra Novaka, Rusija je spremna da poveća proizvodnju i isporuku gasa u Evropu, ali su „Gaspromu“ potrebni dugoročni ugovori, jer će to zahtevati velika ulaganja.
Ventil na cevovodu gasne stanice Nežuhiv u Lavovskoj oblasti u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
RUSIJA
EU gradi energetsko partnerstvo sa SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala