- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: Moguć napredak po pitanju statusa Donbasa

© REUTERS / POOLAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da će Ukrajina biti spremna da krene napred po pitanju specijalnog statusa Donbasa ako se pronađe pravilan redosled primene Minskih sporazuma, izjavio je državni sekretar SAD Entoni Blinken na konferenciji za novinare posle sastanka Energetskog saveta EU-SAD.
„U Sporazumima se govori o posebnom statusu Donbasa i mislim da će Ukrajinci s vremenom biti spremni da krenu napred“, rekao je on.
On je dodao da su SAD i Ukrajina ujedinjene u percepciji Minskih sporazuma kao puta za rešavanje sukoba na istoku zemlje. Prema njegovim rečima, Kijev ima savestan stav prema ispunjavanju sporazuma, „što se ne može reći za Rusiju“.

Vojna pomoć Ukrajini

Državni sekretar je dodao da američka administracija aktivno radi sa Kongresom i stranim saveznicima na povećanju vojne pomoći Ukrajini.
„Nastavljamo da blisko sarađujemo sa Kongresom, kao i sa saveznicima i partnerima, kako bismo značajno povećali obim pomoći Ukrajini i pomogli joj da se pripremi za odbranu“, rekao je američki diplomata. On je podsetio da je Vašington prošle godine Kijevu obezbedio vojnu pomoć vrednu 650 miliona dolara.
„Dali smo saveznicima dozvolu da snabdevaju (Kijev vojnom) tehnikom američke proizvodnje. Rasporedili smo (dodatne) snage (u Evropi) i stavili druge (jedinice) u stanje povećane gotovosti kako bismo ojačali istočno krilo NATO-a“, istakao je Blinken.

Dijalog sa Rusijom

Blinken je dodao da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija posvećene nastavku dijaloga sa Rusijom o bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa.
„Nastojimo da nastavimo suštinske diskusije sa Rusijom o bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa. Diplomatski put je jasan“, rekao je Blinken.
Istovremeno, on je naglasio da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici „spremni na stvarne i duboke posledice ukoliko Rusija nastavi agresiju na Ukrajinu“. Prema njegovim rečima, Vašington je spreman i da uvede sankcije ako situacija oko Ukrajine eskalira.
„Razvili smo plan za brz i snažan odgovor koji će izazvati ogromne troškove ruskoj ekonomiji i finansijskom sistemu, uključujući sankcije i značajna ograničenja izvoza. To će imati dugoročan uticaj i lišiti Rusiju tehnologija koje su joj potrebne u ključnim sektorima. I blisko sarađujemo sa Evropskom unijom u pripremi komplementarnih koraka“, dodao je Blinken.

O isporukama energenata

Blinken je naveo i da Sjedinjene Američke Države rade sa Evropskom unijom na sprečavanju „šokova“ u snabdevanju energentima koji bi mogli da budu posledica razvoja krize oko Ukrajine.
„Trenutno radimo zajedno da zaštitimo energetsko snabdevanje Evrope od šokova, uključujući one koji bi mogli da budu rezultat dalje ruske agresije na Ukrajinu“, rekao je Blinken.
Prema njegovim rečima, Amerikanci upozoravaju da dalje zaoštravanje situacije oko Ukrajine preti izvozu ruskog gasa, a Evropljanima nude pomoć u organizovanju isporuka iz alternativnih izvora.
„Kada je Rusija prekinula isporuku gasa Evropi zbog spora sa Ukrajinom 2009. godine, ljudi su umirali od hladnoće. A kada zakažu isporuke energenata, ekonomije posrću. Odlučni smo da sprečimo da se to dogodi i da ublažimo uticaj na energetsko snabdevanje i cene ukoliko Rusija odluči da smanji isporuke prirodnog gasa Evropi više nego što je to već uradila“, zaključio je Blinken.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.
Američka vlada je proteklih dana više puta signalizirala o svojoj spremnosti da proširi isporuke naoružanja i vojne tehnike Ukrajini.
Američki vojnici na vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki vojnici stižu blizu Srbije: Bajden šalje dodatne snage u Rumuniju, Poljsku i Nemačku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala