- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dan kada je Argentina plakala – Najnesrećniji teniser odlazi: „Ovo je oproštaj“

© AFP 2023 / ROBERTO SCHMIDTNovak Đoković i Huan Martin del Potro na Olimpijskim igrama u Riju 2016.
Novak Đoković i Huan Martin del Potro na Olimpijskim igrama u Riju 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
Pratite nas
Huan Martin del Potro, argentinski teniser, pre samo nekoliko dana objavio je da će učestvovati na turniru u Buenos Ajresu, ali iako su se mnogi ponadali da je to povratak slavnog tenisera on je nagovestio da će taj turnir najverovatnije biti oproštajni.
Del Potro je najbolji plasman u karijeri dostigao 2018. godine kada je bio treći teniser sveta, ali nakon toga krenuli su da se nižu zdravstveni problemi.
Od juna 2019. godine pa sve do marta 2021. godine Argentinac je četiri puta morao na operaciju kolena.
Više od dve godine Del Potro nije izašao na teren, ali je delovalo da je spreman za povratak u Buenos Ajresu. Ipak, na konferenciji pred turnir Argentinac je najavio kraj bogate karijere.
„Želim na početku konferencije da kažem nešto o čemu razmišljam već dugo vremena. Ovo je jedna od najtežih poruka koju sam ikada morao da prenesem. Ceo svet se nada da ću se vratiti tenisu. Neće biti tako, ovo će biti više oproštaj nego povratak“, počeo je Del Potro.
Iako nije želeo da odustane, Del Potro se i dalje suočava sa bolovima zbog čega je svestan da ne može da nastavi svoju slavnu karijeru.
„Pokušavam da nađem snagu da nastavim dalje. Koleno mi pravi noćne more. Već nekoliko godina pokušavam da nađem alternative, intervencije, lekarsku pomoć. Ni dan danas nisam u tome uspeo. Nikada nisam razmišljao da se predam i da odustanem, a da ne igram. Zato sam odlučio da to bude u Buenos Ajresu“, istakao je slavni Argentinac.
Iako odluka nije zvanična, slavni teniser povodom nastavka karijere oglasiće se nakon turnira.
„Verujem da ću posle ove nedelje moći više da kažem o svojoj budućnosti. Sada želim da budem običan 33-godišnjak koji živi život bez bola. Nikada nisam odustajao i zbog svega toga je ovo jako teška odluka za mene“ , zaključio je Del Potro koji je gorko zaplakao na konferenciji.
U svojoj karijeri do sada je zaradio 22 trofeja, a od toga i jedan Grend slem, odnosno US open 2009. godine.
Veliki je prijatelj Novaka Đokovića iako je jedan od retkih igrača zbog kojih je srpski teniser plakao.
Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine Del Potro je osvjio srebrnu medalju, a u prvom kolu je eliminisao Novaka.
Ipak, ostali su prijatelji i nakon bolnog poraza, a Del Potro je među prvima čestitao Novaku titulu sa Rolan Garosa prethodne godine.
Idemo Nole, zasluženo si šampion! Uživaj prijatelju“, napisao je Argentinac i to prvu reč na srpskom, a Đoković mu uzvratio emotivnim odgovorom.
Ti si najbolji prijatelju, voleo bih da te vidim uskoro na terenu. Čak i ako to znači da bi me isprašio kao što to uvek uradiš na Olimpijskim igrama“, napisao je Novak.
Del Potro je igrač koji je upamćen po osmehu i razdraganosti, ali njegovu karijeru pratile su povrede i pre 2018. godine.
Od 2010. mučio se sa zglobom desen ruke, a kasnije je imao i tri operacije leve ruke.
S obzirom na sve poteškoće izgradio je karijeru koja je vredna divljenja. Koliko je doprineo belom sportu jasno je dao do znanja i komentar Tonija Nadala, koji je verovao da Argentinac nije imao toliko nesreće sa povredama mogao je da parira Novaku, Rafaelu i Rodžeru.
„Del Potro je najnesrećniji čovek u tenisu. Da nije imao toliko povreda, na konstantan način bi se takmičio sa Velikom trojkom i borio se da postane svetski broj jedan“, zaključio je Toni Nadal.
Daren Kejhil i Simona Halep  - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
SPORT
„Tek ćemo videti najboljeg Novaka“ – čuveni trener veruje u povratak Đokovića
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
SPORT
Medvedev se javio iz Formule: „Nema više tenisa“ /video/
Filip Krajinović - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
SPORT
Kraj bajke za Krajinovića — u finalu „bivši“ Rus
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala