https://lat.sputnikportal.rs/20220205/ruska-lekarka-objasnjava-zasto-je-opasna-konzervisana-hrana--1134020592.html
Ruska lekarka objašnjava zašto je opasna konzervisana hrana
Ruska lekarka objašnjava zašto je opasna konzervisana hrana
Sputnik Srbija
Upotreba konzervisane hrane može dovesti do povišenog krvnog pritiska, a takođe može uticati na razvoj raka, upozorila je ruska lekarka, nutricionista Elena... 05.02.2022, Sputnik Srbija
2022-02-05T12:33+0100
2022-02-05T12:33+0100
2022-02-05T13:38+0100
magazin
društvo
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/05/1134020567_0:209:3073:1937_1920x0_80_0_0_c017d6cbf35021ff34f2bd601fabcb4b.jpg
Prema njenim rečima, industrijski konzervisana hrana može da sadrži potencijalno opasan prehrambeni aditiv – natrijum benzoat. Ako organizam bude dobijao tu supstancu u prevelikim količinama, javlja se rizik od razvoja malignih tumora, upozorava lekarka.Kako je dodala, domaća konzervisana hrana sadrži bezopasnije dodatke, ali i sa njom treba biti na oprezu zbog soli koju sadrži.Pored toga, so može poremetiti metabolizam i izazvati otoke.
https://lat.sputnikportal.rs/20220202/moze-li-kafa-da-se-pije-tokom-obroka--sta-kazu-ruski-lekari-1133892061.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/05/1134020567_0:0:2731:2048_1920x0_80_0_0_3f21e9335302f7ef074b9aa1d2bd31fb.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
magazin, društvo
Ruska lekarka objašnjava zašto je opasna konzervisana hrana
12:33 05.02.2022 (Osveženo: 13:38 05.02.2022) Upotreba konzervisane hrane može dovesti do povišenog krvnog pritiska, a takođe može uticati na razvoj raka, upozorila je ruska lekarka, nutricionista Elena Solomatina.
Prema njenim rečima, industrijski konzervisana hrana može da sadrži potencijalno opasan prehrambeni aditiv – natrijum benzoat. Ako organizam bude dobijao tu supstancu u prevelikim količinama, javlja se rizik od razvoja malignih tumora, upozorava lekarka.
„Sprovođena su istraživanja koja su pokazala vezu između pojave onkoloških bolesti i količine unetog benzoata. Važno je imati na umu količinu pojedene konzervisane hrane“, ističe Solomatina.
Kako je dodala, domaća konzervisana hrana sadrži bezopasnije dodatke, ali i sa njom treba biti na oprezu zbog soli koju sadrži.
„Konzervirana hrana sadrži mnogo soli, ali malo ko razmišlja o tome i ograniči se na komadić krastavca ili paradajza kada otvori teglu. Prekomerni unos soli zadržava tečnost u telu, odnosno može izazvati povišen pritisak kod ljudi koji su tome skloni, pa čak i hipertenzivnu krizu“ pojasnila je Solomatina.
Pored toga, so može poremetiti metabolizam i izazvati otoke.