- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Može li kafa da se pije tokom obroka – šta kažu ruski lekari

CC0 / Pixabay / Kolač i kafa
Kolač i kafa - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Kafa može da se pije tokom jela, posebno ukoliko je napitak napravljen od prirodnog proizvoda i ne sadrži dodatke, smatra dijetolog Antonina Savoljuk.
„Biološki aktivne supstance, aktioksidansi i katehini sadržani u kafi lako se kombinuju sa proteinima i kalcijumom. Ako pijete kafu dok jedete masnu hranu sa životinjskim proteinima, dodate u napitak mleko, sve njegove koristi se, nažalost, gube. Dodatno dejstvo ima tanin. U kombinaciji sa proteinima supstanca je teško svarljiva“, objašnjava ruska lekarka.
Dijetolog preporučuje da se kafa pije tokom doručka ili između užina, uz čašu vode.
„Kafa jako dehidrira organizam i blago 'oksidira' acidobaznu ravnotežu. Takođe ima diuretički efekat, izbacuje vodu iz krvotoka. Stoga je čaša vode posle šoljice kafe navika koja će svima biti korisna“, dodala je Savoljukova.
Pored toga, važno je zapamtiti pojedinačne kontraindikacije, kaže ona.
„Izuzetak je prisustvo direktnih kontraindikacija lekara. Na primer, ne možete piti kafu na pomenuti način ukoliko postoji rizik od osteoporoze, hipertenzije ili prisustva stafilokoka u telu“, napomenula je doktorka.
Ukoliko je lekar zabranio konzumaciju kafe, onda bi, naravno, trebalo da ga poslušate. Ne preporučuje se konzumacija jake kafe osobama sa dijagnostikovanim gastritisom i peptičnim čirom, objašnjava dijetolog.
Prema njenim rečima, ostali mogu da piju kafu ako žele. Uz nju možete da se zasladite laganim slatkišima poput suvog voća, urmi ili parčeta čokolade.
Par - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
DRUŠTVO
Razbijen mit o negativnom uticaju kafe: Svi benefiti konzumacije popularnog napitka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala