- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Razbijen mit o negativnom uticaju kafe: Svi benefiti konzumacije popularnog napitka

© PixabayPar
Par - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Pregledom gotovo dve stotine naučnih objava utvrđeno je da umerena konzumacija kafe – tri do pet šoljica dnevno, ne šteti sistemu organa za varenje, već naprotiv, smanjuje rizik od nastanka kamena u žučnoj kesi, pankreasa i nekih oboljenja jetre.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Nutrients“.
Kafa ima tri glavna dejstva na svom putu kroz digestivni trakt: na rad želuca, žučne i pankreasa, na crevnu floru i na peristaltiku – kontrakciju zidova debelog creva, proces neophodan za prolaz hrane kroz digestivni trakt.

Analiza rezultata 194 istraživanja pokazala je da kafa pri umerenoj konzumaciji stimuliše varenje i pomaže prolazak kroz debelo crevo, povećava količinu „dobrih baterija“ u crevima, smanjuje rizik od pojave kamena u žuči, a takođe zaštitno deluje na jetru, uključujući i zaštitu od malignih oboljenja jetre..

„Uprkos nekim pretpostavkama, unos kafe generalno nije povezan sa crevnim problemima ili varenjem“, ističe autorka pregleda, doktorka Astrid Nelig.
© Foto : PixabayKafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Kafa
U nekim slučajevima kafa pomaže protiv uobičajenih probavnih tegoba. Novi podaci pokazuju i da konzumacija tog napitka doprinosi povećanju nivoa pozitivnih crevnih bakterijskih grupa kao što su bifidobakterije.
Rezultati su pokazali da kafa stimuliše proizvodnju digestivnog hormona gastrina i hlorovodonične kiseline u želucu. Obe te supstance pomažu u razgradnji hrane u stomaku. Napitak poboljšava i lučenje holecistokinina, hormona koji pospešuje proizvodnju žuči, a uključen je i u varenje.
Pregledani podaci pokazuju da kafa stimuliše pokretljivost debelog creva 60 odsto bolje od vode i 23 odsto bolje od zamena za kafu bez kofeina. Autor smatra da je sa tim povezana i sposobnost kafe da ublaži hronični zatvor.
„Iako će biti potrebni dodatni podaci da bi se razumeli efekti kafe na digestivni trakt, ovo je veoma ohrabrujući početak“, istakla je Neligova.
Većina strahova o negativnim efektima kafe na probavni sistem nije potvrđena. Naučnica opovrgava mišljenje da česta konzumacija kafe izaziva gastroezofagealni refluks.
Zaposleni naročito reaguju zbog poskupljenja kafe - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Koje je najbolje vreme za kafu, a nije jutro
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala