00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruska lekarka objašnjava zašto je opasna konzervisana hrana

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSupermarket u Moskvi
Supermarket u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Upotreba konzervisane hrane može dovesti do povišenog krvnog pritiska, a takođe može uticati na razvoj raka, upozorila je ruska lekarka, nutricionista Elena Solomatina.
Prema njenim rečima, industrijski konzervisana hrana može da sadrži potencijalno opasan prehrambeni aditiv – natrijum benzoat. Ako organizam bude dobijao tu supstancu u prevelikim količinama, javlja se rizik od razvoja malignih tumora, upozorava lekarka.

„Sprovođena su istraživanja koja su pokazala vezu između pojave onkoloških bolesti i količine unetog benzoata. Važno je imati na umu količinu pojedene konzervisane hrane“, ističe Solomatina.

Kako je dodala, domaća konzervisana hrana sadrži bezopasnije dodatke, ali i sa njom treba biti na oprezu zbog soli koju sadrži.
„Konzervirana hrana sadrži mnogo soli, ali malo ko razmišlja o tome i ograniči se na komadić krastavca ili paradajza kada otvori teglu. Prekomerni unos soli zadržava tečnost u telu, odnosno može izazvati povišen pritisak kod ljudi koji su tome skloni, pa čak i hipertenzivnu krizu“ pojasnila je Solomatina.
Pored toga, so može poremetiti metabolizam i izazvati otoke.
Kolač i kafa - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
RUSIJA
Može li kafa da se pije tokom obroka – šta kažu ruski lekari
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala