- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Posle ubistva Afroamerikanca u Mineapolisu zabranjeni upadi policije bez kucanja

© AP Photo / David ZalubowskiPucnjava u supermarketu u Americi
Pucnjava u supermarketu u Americi - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej uveo je zabranu policiji da sa sudskim nalogom ulaze u kuće bez kucanja. Takva odluka usledila je posle tragičnog događaja u kojem su pripadnici američke specijalne jedinice ubili Afroamerikanca tokom racije na njegovom stanu u sredu.
Policijska uprava Mineapolisa objavila je video i fotografiju na kojoj se vidi kako ubijeni Amir Lok (22) drži pištolj dok leži na krevetu, nakon čega su ga specijalci okružili i ubili.
„Kako bismo osigurali bezbednost građana i policajaca, dok se ne donese novi zakon, uvodim moratorijum na upad na imovinu bez kucanja u Mineapolisu“, saopštio je Frej.
Ovaj najnoviji incident stavlja policiju Mineapolisa pod posebnu lupu, navodi Rojters, podsetivši da je pre dve godine, Džordž Flojd, nenaoružani Afroamerikanac, ubijen u Mineapolisu kada mu je policajac prilikom privođenja, Derek Šovin, držao koleno na vratu duže od devet minuta.
Njegova smrt izazvala je proteste sirom SAD i pokret koji okrivljuje policiju za brutalnost.
Video-snimak Lokovog hapšenja, koji je objavljen u četvrtak, pokazuje kako SWAT tim otključava njegov stan uz pomoć ključa, dok specijalci pri ulasku viču: „Policija, imamo nalog za pretres, lezi na zemlju, lezi na zemlju“.
Specijalac je potom šutnuo kauč na kojem je ležao Lok, koji se potom okrenuo sa pištoljem ispod ćebeta. Policajci su potom ispalili najmanje tri hica.
Lokovi roditelji su ga opisali kao talentovanog muzičara, omiljenog pripadnika lokalne zajednice i građanina koji poštuje zakon, rekao je u petak na konferenciji za novinare advokat porodice Ben Kramp, koji je takođe predstavljao i Flojdovu porodicu.
„Boriću se svaki dan, 365 dana u godini, da obezbedim pravdu za Amira Loka, koga je ubila policija Mineapolisa. Učinićemo sve da se čuje za Amira nadaleko“, rekla je njegova majka Keren Lok.
Policija objavila snimak ubistva naoružanog Afroamerikanca u Mineapolisu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
SVET
Američka policija ubila naoružanog Afroamerikanca u Mineapolisu, objavljen snimak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala