- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka policija ubila naoružanog Afroamerikanca u Mineapolisu, objavljen snimak

© AP Photo / Minneapolis Police DepartmentPolicija objavila snimak ubistva naoružanog Afroamerikanca u Mineapolisu
Policija objavila snimak ubistva naoružanog Afroamerikanca u Mineapolisu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Pripadnici specijalne američke policijske jedinice ubili su naoružanog Afroamerikanca (22) tokom upada u njegov stan u Mineapolisu. Policija je objavila video-snimak akcije koju je zabeležila kamera postavljena na telu policajca.
Na snimku se vidi muškarac, identifikovan kao Amir Lok, koji ogrnut ćebetom drži pištolj u ruci, dok ga okružuju pripadnici jedinice SWAT koji su imali nalog za pretres.
Ovaj incident će zasigurno probuditi sećanje na tragediju kada je 2020. godine, takođe u Mineapolisu, ubijen Afroamerikanac Džordž Flojd, kome je policajac Derek Šovin više od osam minuta držao koleno na vratu tokom hapšenja, ocenjuje Rojters.
„Policija, imamo nalog, lezi na zemlju...“, uzvikivali su policajci nakon što su ušli u Lokov stan koji su otključali ključem.
Jedan od policajaca je potom počeo da šutira kauč na kojem je ležao Lok. Kada se okrenuo, videlo se da u ruci drži pištolj.
Skoro istog momenta ispaljena su tri hica.
Policija Mineapolisa je saopštila da je muškarac držao pištolj uperen u smeru policajaca.
Privremena šefica policijske uprave Mineapolisa Amelija Hufman je, odgovarajući na pitanje da li je ubijeni držao pištolj uperen ka podu, a ne ka policajcima, izjavila da će okružni tužilac razmotriti činjenice.
„Ako je pištolj uperen ka vama, primorani ste da u sekundi procenite da li je pretnja“, kazala je Hufmanova.
Lok je prebačen u bolnicu nakon pucnjave, gde je preminuo u sredu.
Advokati koji zastupaju Lokovu porodicu, Ben Kramp i Džef Storms, uporedili su ubistvo Loka sa ubistvima Brione Tejlor i Džordža Flojda, tvrdeći da on nije imao krivični dosije i da je legalno posedovao oružje.
Hufmanova je potvrdila da Lokovo ime nije bilo na nalogu za hapšenje u vezi sa istragom za ubistvo u Sent Polu, glavnom gradu američke države Minesota.
„Trenutno nije jasno kako i da li je bio povezan sa istragom za ubistvo u Sent Polu“, navela je ona, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala