- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nova aplikacija locira nestale pse pomoću otisaka nosa

CC0 / /
 - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Jedan ljubitelj pasa u Velikoj Britaniji izmislio je aplikaciju koja može da pronađe nestalog psa tretirajući njegov nos kao otisak prsta.
Britanac Bredli Votson došao je na ovu ideju dok je gledao policijska hapšenja na televiziji. Votson je video kako policajci koriste otiske prstiju da uhapse kriminalce i zaključio je da se ista ideja može primeniti na psima. Za Britanca, koji je primetio porast krađa pasa tokom pandemije korone, ovo je bio podsticaj za aplikaciju „Smart snut“ .

„Biometrija na nosu psa se ne menja od prvog dana do uginuća – tako je nastala ideja“, rekao je Votson za list „Safolk njuz“.

Fotografija nosa psa može se učitati u njegovu bazu podataka pomoću kamere telefona. Svako može da koristi aplikaciju, ali vlasnici koji žele da registruju kućnog ljubimca sa imenom i podacima za kontakt moraju da plate malu godišnju naknadu, prenose britanski mediji.
Ako neko pronađe psa, može da skenira njegov nos kroz aplikaciju. Vlasnik će dobiti upozorenje da je njegov ljubimac lociran i onda može da komunicira putem e-pošte sa tom osobom.
Vlasnici takođe mogu promeniti status svog psa u „Nestao“. Ako neko postavi nos svog psa, pojaviće se detalji vlasnika.
„Smart snut“ trenutno ima 2.000 pretplatnika nakon lansiranja pre osam nedelja, a Bredli Votson traži da policija stane iza tehnologije koja bi sprečila krađu pasa. U Velikoj Britaniji psi moraju da imaju mikročip, mali uređaj ugrađen u kožu životinje koji može da se skenira za informacije. Međutim, Votson kaže da je njegova aplikacija bolja alternativa jer se čip može „izvući“.
Pas rase pomeranac - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
DRUŠTVO
Kućni ljubimci postaju ozbiljan biznis u Srbiji: 4.000 evra za pomeranca
Pas - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
DRUŠTVO
Koliko reči pas može da razume
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala