- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nema mu ravnog: Ruska vojska demonstrirala snagu najnovijeg sistema „Kornet“ u Belorusiji

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaProtivtenkovski raketni sistem "Kornet D1" tokom vojnih vežbi "Centar 2019"
Protivtenkovski raketni sistem Kornet D1 tokom vojnih vežbi Centar 2019  - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Ruske jedinice koje učestvuju u vojnim vežbama „Saveznička odlučnost“ u Belorusiji pokazale su snagu najnovijeg protivtenkovskog sistema „Kornet“, javlja televizija „Zvezda“.

U pogledu sposobnosti probijanja oklopa i dometa „Kornet“ nema analoga u svetu. Svi strani konkurenti, uključujući američki sistem „Džavelin“, zaostaju za ruskim sistemom po svim ključnim parametrima, navodi se u članku.

Bez obzira na to koliko je jak oklop tenkova protivnika, praktično nemaju šansu da prežive nakon susreta sa „Kornetom“, dodaje autor.
Operator protivtenkovskog sistema Maksim Smirnov savladao je rukovanje sistemom nakon svega nekoliko časova obuke.
„U trenutku lansiranja rakete ja upravljam i posmatram kroz nišan. Nastavljam da kontrolišem raketu i vidim uništavanje mete“, kaže on.
Na poligonu „Brestski“ u Belorusiji „Korneti“ su se već pokazali tokom velikih manevara borbene koordinacije jedinica ruskih i beloruskih oružanih snaga. Lansiranje je pratio lično ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Tokom vežbe sve mete su uspešno pogođene.
„Sistem je opremljen različitim vrstama municije. Može da gađa oklopna vozila i druge protivničke mete. Postoji i municija predviđena za uništavanje utvrđenja protivnika“, rekao je komandant protivtenkovskog voda Danil Gajfulin.
Zatim na scenu stupa najnovije desantno borbeno vozilo – BMD-4, naoružano protivtenkovskim raketama „Arkan“. Na operatoru je samo da odabere metu, sve ostalo funkcioniše automatski.
Najnoviji elektronski sistem za navođenje omogućava da raketa ne skrene sa putanje. On će dovesti raketu do naznačene tačke čak i ukoliko protivnik upotrebi dimnu zavesu.
Podsetimo, u toku je provera snaga za reagovanje Savezne države Rusije i Belorusije. Ona se odvija u dve etape. U prvoj etapi (do 9. februara) biće preraspoređene i stvorene grupe trupa na teritoriji Belorusije. U drugoj etapi (od 10. do 20. februara) održaće se zajedničke vežbe „Saveznička odlučnost 2022“, u okviru kojih će biti odrađeno suzbijanje i odbijanje spoljne agresije, kao i suprotstavljanje terorizmu i zaštiti interesa Savezne države.
Jurišni avion Su-25SM3 na vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Ruski „suhoji“ preleteli 7.000 kilometara i prizemljili se u Belorusiju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala