- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev poslao Nemačkoj „spisak želja“ u vezi vojne pomoći; Berlin: Povedite računa o retorici

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava na zgradi Bundestaga u Berlinu
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Ukrajina je poslala Nemačkoj spisak u kome je navela šta sve želi da dobije u okviru vojne pomoći, objavila je nemačka agencija DPA na Tviteru. Iz Berlina poručuju Kijevu da bude uzdržan po pitanju isporuka oružja.

„Ukrajina se dugo žalila da joj Nemačka ne pruža vojnu podršku koja joj je potrebna u konfrontaciji sa Rusijom. Sada je poslala spisak želja u Berlin“, navodi agencija.

Nakon toga se oglasila predsednica komiteta Bundestaga za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja je istakla da bi Ukrajina trebalo da se pridržava „umerenije retorike“ kada zahteva od Nemačke isporuke oružja.

„Ja odlično razumem da Kijev pod tenzijom zbog pretnji ruske vojske, ali su mi neshvatljivi konstantni verbalni napadi ukrajinske strane na naš račun“, pojasnila je ona, prenosi „Velt“.

Nemačka političarka je podsetila da je Nemačka poslednjih godina iz osećaja odgovornosti i prijateljstva pružala Ukrajini veliku pomoć.
„Stoga u žaru emocionalne borbe ukrajinski predstavnici ne treba da mešaju svoje i tuđe“, poručila je Štrak-Cimerman.
Nedavno je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio da je „neprijatna“ odluka Nemačke da u aktuelnoj situaciji pošalje Ukrajini 5.000 šlemova, istakavši da „Nemačka nesumnjivo može više da uradi“.
Ranije su nemački kancelar Olaf Šolc i ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavili da su isporuke oružja u Ukrajini neprihvatljive. Sa druge strane, Kijev želi da Nemačka isporuči Ukrajini vojne brodove i savremen sisteme PVO, a pitanje isporuke naoružanja ostaje na dnevnom redu u odnosima sa Nemačkom, rekao je u januaru ambasador Ukrajine u Berlinu Andrej Meljnik.
Berlin posle proterivanja diplomata: Želimo dobre odnose, Rusija sama bira - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
SVET
Berlin: Na strani smo Kijeva, ali isporuke oružja ne bi bile od pomoći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala