- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Si razgovarali skoro tri sata, potpisan paket sporazuma

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije stigao u Kinu, u toku sastanak sa Si Đinpingom
Predsednik Rusije stigao u Kinu, u toku sastanak sa Si Đinpingom - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je u Pekingu sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Predstavnici dve delegacije potpisali su čitav niz sporazuma i Zajednička izjava.
Razgovori su trajali oko tri sata i to prvo u proširenom formatu, sa delegacijama, a potom su predsednici razgovarali u četiri oka.
Putin je na početku razgovora rekao da je saradnja Rusije i Kine izvrstan primer razvoja bilateralnih odnosa.
„Što se tiče bilateralnih odnosa oni se razvijaju neprekidno, u duhu prijateljstva, strateškog partnerstva i zaista su bez presedana. Odličan su primer uzornih odnosa koji doprinose da se dve strane razvijaju i podržavaju u tom razvoju“, rekao je Putin.
Takođe je rekao da su predstavnici naftnog sektora pripremili odlična nova rešenja za isporuke ugljovodonika u Kinu i sporazum o isporukama 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Zahvalio je kineskom predsedniku za to što ga je pozvao da prisustvuje otvaranju Olimpijade.
Si je naglasio da politička i strateška saradnja Pekinga i Moskve nastavlja da jača.
„Dve strane odlučno podržavaju napore u cilju zaštite svojih ključnih interesa. Jača uzajamno političko i strateško poverenje. Strane su privržene prvobitnim ciljevima, ulažući napore u pravcu snažnog razvoja bilateralnih odnosa“, rekao je Si.
Prema njegovim rečima, Kina i Rusija zajedničkim naporima ostvaruju istinsku multilateralnost i predstavljaju tačku oslonca u procesu ujedinjavanja sveta s ciljem prevladavanja kriza.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je u delegaciji sa predsednikom Putinom rekao je novinarima da su lideri posebnu pažnju poklonili napetosti koju Zapad ciljano stvara oko Rusije i Kine.

„Predsednik Rusije je još jednom izložio naš stav na pregovorima sa Amerikancima i NATO o neophodnosti da se daju jasne garancije bezbednosti na evropskom kontinentu. Predsednik Kine je potvrdio podršku Rusiji po tom pitanju i istakao da je ruski stav odraz pravednih težnji ruske države i ruskog naroda“, rekao je Lavrov.

Lideri su se pre početka razgovora fotografisali ali nije bilo rukovanja zbog veoma strogih epidemioloških mera koje su na snazi u Kini.
Ruski predsednik će kasnije učestvovati na ceremoniji otvaranja zimskih Olimpijskih igara.
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Bez presedana: Putin uputio snažne poruke pred odlazak u Kinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala