- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bez presedana: Putin uputio snažne poruke pred odlazak u Kinu

© Sputnik / Mihail Metcelj/TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Rusija i Kina dostigle su nivo partnerstva bez presedana, u svojim odnosima uvažavaju međusobne interese i imaju stabilizirajuću ulogu na međunarodnoj sceni, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin pred odlazak u Peking. Istakao je i da je obim trgovinske razmene dve zemlje oborio sve rekorde.
„To je pre svega ravnopravnost, poštovanje međusobnih interesa, oslobođenost od političkih i ideoloških okolnosti, ostataka prošlosti. Upravo na tim principima iz godine u godinu, dosledno, u duhu kontinuiteta produbljujemo politički dijalog“, naveo je ruski predsednik u članku koji je napisao za kinesku državnu novinsku agenciju Sinhua.
Konstatovao je da dve zemlje imaju bliske stavove kada je reč o pristupu rešavanju globalnih i regionalnih problema.
„Naše zemlje igraju važnu stabilizirajuću ulogu u savremenoj, složenoj, međunarodnoj situaciji, doprinose procesima demokratizacije sistema međudržavnih odnosa kako bi on imao pravedniji, inkluzivniji karakter“, piše u Putinovom članku.
Dve zemlje takođe rade na jačanju uloge UN u svetskim pitanjima, trudeći se da ne dozvole uništavanje međunarodno-pravnog sistema u čijoj osnovi je Povelja UN, dodao je predsednik Rusije koji sutra boravi u poseti Kini gde će se sastati sa kineskim liderom Si Đinpingom i učestvovati na otvaranju Olimpijskih igara.
Prema Putinovim rečima, Moskva i Peking imaju usaglašene stavove i kada se radi o pitanjima međunarodne trgovine.
„Mi se zalažemo za očuvanje otvorenog, transparentnog i nediskriminacionog multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima Svetske trgovinske organizacije. Za resetovanje globalnih lanaca snabdevanja“, naveo je ruski predsednik.
On je dodao i da će važan deo njegove posete Kini biti posvećen razmatranju aktuelnih međunarodnih tema.
„Spoljnopolitička koordinacija Rusije i Kine zasnovana na sličnim, podudarnim pristupima u rešavanju globalnih i regionalnih problema“, navodi se u članku.
On je dodao da će tokom razgovora sa Si Đinpingom posebna pažnja biti posvećena razvoju poslovnih veza, za šta , kako je ocenio, ima dosta potencijala.
Takođe, Putin je rekao i da je jedan od strateških zadataka Rusije ubrzani socijalno-ekonomski uspon Dalekog istoka, čemu će doprineti modernizacija Bajkalsko-amurske i Transsibirske železnice i poboljšanje lučke infrastrukture.
Sve to će podići nivo uzajamnog dopunjavanja privreda dve države, dodao je ruski predsednik.
On je istakao i da dve zemlje formiraju mehanizme za nivelisanje negativnog uticaja sankcija.
„Dosledno širimo praksu obračuna u nacionalnim valutama, formiramo mehanizme koji omogućavaju nivelisanje negativnog uticaja sankcija. Važan element u tome je i Sporazum između vlada Rusije i Kine o obračunima i plaćanjima iz 2019. godine“, istakao je Putin.
Prema njegovim rečima, obim trgovinske razmene između Kine i Rusije je tokom prošle godine dostigao istorijski maksimum – 140 milijardi dolara a zemlje se kreću ka cilju od 200 milijardi dolara.
Kada je reč o investicionoj saradnji, Međuvladina komisija ima 65 projekata vrednih preko 120 milijardi dolara, a radi se pre svega o saradnji u oblastima – prerada minerala, izgradnja objekata infrastrukture, poljoprivrede.
Inicijativa Rusije o pokretanju „zelenih koridora“ u trgovini, koja isključuje bilo kakve sankcije, predstavlja značajnu pomoć u prevazilaženju posledica pandemije virusa korona.
Potencijal za razvoj partnerstva sa Kinom postoji i u oblasti osvajanja kosmosa i realizaciji projekta Međunarodne istraživačke lunarne stanice.

Slični stavovi o mnogim pitanjima

Putin je dao intervju za države medije (Kineska medijska korporacija) u kojem je istakao da on i Si umnogome imaju slične poglede na svetske probleme.
„Odavno se poznajemo, Si Đinping i ja, i kao dobri prijatelji i političari koji imaju u mnogim stvarima zajedničke stavove o rešavanju svetskih problema, tesno i često komuniciramo“, rekao je on.
Ocenio je i da su dve države dostigle nivo partnerstva bez presedana, izmenivši njegov obim i stvorivši uslove za dalje napredovanje.

O sportu

Predsednik Rusije je intervjuu istakao i da Rusija osuđuje primenu dopinga u sportu smatra nedopustivom praksu kolektivne kazne.
„Rusija je bila i ostaje privržena tradicionalnim olimpijskim vrednostima. Mi smo protiv politizacije sporta, pokušaja da se sport upotrebi kao instrument za vršenje pritiska, nelojalne konkurencije i diskriminacije. Smatramo nedopustivom praksu kolektivne kazne za ono što su učinili pojedinci a koja je u poslednje vreme česta pojava. I na kraju, odlučno osuđujemo primenu zabranjenih preparata među sportistima i zalažemo se za međunarodnu saradnju u borbi protiv dopinga u sportu“, istakao je Putin.
Otkrio je da voli ne samo hokej i skijanje, nego i biatlon, umetničko klizanje i druge sportove, ali da zbog nedostatka vremena takmičenja prati uglavnom putem TV.
Posebno voli Noćnu hokejašku ligu koja je osnovana 2011. godine a sada uključuje skoro 1.100 timova, odnosno preko 20.000 hokejaša iz cele Rusije.
Orkestar često izvodi himnu Kine. - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
RUSIJA
Bilateralni odnosi, garancije bezbednosti, gas: Putin i Si u petak u četiri oka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala