- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bilateralni odnosi, garancije bezbednosti, gas: Putin i Si u petak u četiri oka

© Sputnik / Sergei Mamontov / Uđi u bazu fotografijaOrkestar često izvodi himnu Kine.
Orkestar često izvodi himnu Kine. - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin će 4. februara boraviti u poseti Kini, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom i prisustvovati otvaranju zimskih Olimpijskih igara. Kako je najavio pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov, predsednici će imati i razgovor u četiri oka a očekuje se i potpisivanje velikog broja sporazuma.
Poseban akcenat biće stavljen na saradnju u oblasti gasa.
„Moskva i Peking imaju slične i podudarne stavove kada je reč o većini međunarodnih pitanja. Dve zemlje ne prihvataju jednostranu primenu sankcija i mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja “, rekao je Ušakov novinarima uoči posete.
Takođe, dodao je, odnosi dve države nisu podložni uticaju trećih zemalja i nisu usmereni ni protiv koga.
„Jačanje bilateralnih odnosa u skladu je sa interesima dve države. Ti odnosi grade se na održivom zajedničkom konsenzusu po pitanju perspektiva, obima i dubine saradnje. I važno je da oni nisu podložni uticaju neke treće države i nisu upereni ni protiv koga“, naglasio je Ušakov.
On je dodao i da Kina podržava zahteve Rusije za garancije bezbednosti upućene Zapadu i deli stav da bezbednost jedne zemlje ne može biti osigurana na štetu bezbednosti neke druge zemlje.
Predsednici dve zemlje će 4. februara usvojiti zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima koji ulaze u novu epohu a imaće i razgovor u četiri oka, najavio je Ušakov.

„Za pregovore je još ranije pripremljena zajednička izjava o međunarodnim odnosima, koji ulaze u novu epohu, o globalnom održivom razvoju. U toj izjavi biće izneti zajednički pogledi Rusije i Kine na najvažnije svetske probleme, uključujući i pitanja bezbednosti“, naveo je Putinov saradnik.

Posle pregovora, predviđen je ručak na kojem će predsednici razgovarati oči u oči.
„Takav format razgovora omogućava da se maksimalno otvoreno razmotre najvažnije međunarodni i bilateralni problemi i pitanja. U skladu s programom, naš predsednik će uveče učestvovati na ceremoniji otvaranja 24. zimskih Olimpijskih igara“, naveo je Ušakov.
Prema njegovim rečima, predviđeno je da 4. februara bude usvojen značajan paket bilateralnih dokumenata.
„U toku je usaglašavanje dokumenata. Mogu da kažem da je pripremljeno više od 15 sporazuma“, dodao je Ušakov.
Zbog epidemioloških mera u ruskoj delegaciji, koja je prvobitno trebalo da broji više od 20 članova, biće šef diplomatije Sergej Lavrov, vice-premijer Dmitrij Černišenko, ministar energetike Nikolaj Šuljginov, direktor kompanije „Rosnjeft“ Igor Sečin i Ušakov.
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
RUSIJA
Kineski mediji: Si Đinping nije Putina ništa molio, pogotovo ne da obustavi napad na Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala