- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova visoko virulentna varijanta HIV-a otkrivena u Evropi

CC0 / Pixabay / Virus HIV-a
Virus HIV-a - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Oksfordski naučnici objavili su otkriće visoko virulentne varijante HIV-a koja se decenijama skrivala u Holandiji. Oni, međutim, ističu da zbog efikasnosti savremenih načina lečenja, nema razloga za zabrinutost.
Njihova analiza, objavljena u časopisu „Sajens“, pokazala je da su pacijenti zaraženi „VB varijantom“ imali u krvi 3,5 do 5,5 puta viši nivo virusa od osoba zaraženih drugim varijantama. Kod njih je zabeleženo i brzo slabljenje imunog sistema.
Studija je pokazala da su, nakon početka lečenja, osobe sa varijantom „VB“ imale sličan oporavak imunog sistema i preživljavanje kao osobe sa drugim varijantama HIV-a.
Vodeći autor studije, epidemiolog Kris Vajmant je za AFP izjavio da bi otkriće varijante HIV-a trebalo da bude „upozorenje da nikada ne bismo smeli da budemo previše samouvereni u vezi sa tvrdnjom da će virusi evoluirati samo da bi postali blaži“.
Tim je ukupno pronašao 109 osoba zaraženih varijantom „VB“, od kojih samo četiri žive van Holandije, ali u zapadnoj Evropi.

Preko 500 mutacija

Virus HIV-a se stalno razvija, u toj meri da svaka zaražena osoba ima malo drugačiju verziju. „VB“ varijanta ima preko 500 mutacija.
„Pronalaženje nove varijante je normalno, ali pronalaženje nove varijante sa neuobičajenim svojstvima nije, posebno one sa povećanom virulentnošću“, objasnio je Vajmant.
Naučnici su prvo identifikovali varijantu „VB“ kod 17 HIV pozitivnih osoba analizirajući podatke iz projekta „BEEHIVE“, inicijative za prikupljanje podataka i analizu u Evropi i Ugandi.
S obzirom da je 15 bilo iz Holandije, proučili su podatke 6.700 HIV pozitivnih Holanđana i potvrdili još 92 slučaja.
Prvo pojavljivanje varijante „VB“ pronađeno je kod osobe kojoj je zaraza dijagnostikovana 1992. godine, dok je najstarije otkriće kod osobe zaražene 2014.
Varijanta se najverovatnije pojavila krajem 1980-ih i početkom 1990-ih u Holandiji, ali je počela da se povlači oko 2010.
Kako ističu, otkrivanje zaraze u ranoj fazi i lečenje su presudni, preneo je portal „Indeks“.
Lanac DNK - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Lekari objavili: Ohrabrujući rezultati nove genske terapije kod obolelih od leukemije
Skeniranje oka – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Ima nešto u tvojim očima“: Naučnici mogu da predvide dužinu života posmatranjem mrežnjače
Rusi imaju mnogo toga zajedničkog sa ugro-finskim, baltičkim i zapadnoevropskim genomima. - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Veliki uspeh naučnika: Napravljena DNK antena koja otkriva rane bolesti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala